Aktuális
Szponzorált tartalom

Jó játék és hasznos is – ingyenes lakástervező programok

Valahol mélyen mindenkiben ott szunnyadnak a fészekrakó ösztönök és az a késztetés, hogy a lakását szebbé varázsolja. Van, aki ebből karriert csinál, és profi lakberendezőnek áll, míg a többség megmarad a színes ábrándoknál és tervezgetésnél, illetve a saját otthona csinosítgatásánál. Nekik és mindazoknak hasznos és jó játék lehet egy olyan tervezőprogram, ami segít vizualizálni a fejben megfogalmazott enteriőr ötleteket. Íme, három kiváló, ingyenes program erre a célra.

Teli vagy lakberendezési ötletekkel, de nem vagy elég ügyes, hogy meg is rajzold? Új bútorokra cserélnéd le a régit, csak nem vagy biztos benne, hogyan mutatna a kiszemelt darab a nappaliban? Átépítenéd a konyhát, viszont kell egy kis vizuális segítség, hogy elképzelhesd, milyen is lenne az ideális elosztás? Vagy egyszerűen csak imádsz lakásbelsőket tervezni hobbiból? Az alábbi három, ingyenes program pont neked való!

Roomsketcher – ötletelj az alaprajzon!

Ezzel a tervezőprogrammal elsősorban alaprajzokat készíthetsz, de a segítségével be is rendezheted a lakást bútorokkal. A népszerűségét annak köszönheti, hogy nagyon könnyen kezelhető rendkívül gazdag a kínálata a különféle bútorok, használati tárgyak, ajtók és ablakok terén. A gyártó a korábbi verziókat folyamatosan fejlesztve mára részben felhő alapúvá alakította a Roomsketchert, de maga a tervezési folyamat, a falak kialakítása, a terek berendezése offline is végezhető, viszont internetkapcsolatra van szükség ahhoz, hogy a kész művet 3D-ben is megnézd.

Papíron is jó tervezgetni, de egy 3D programmal hatékonyabb és látványosabb (fotó: profimedia.hu)

Papíron is jó tervezgetni, de egy 3D programmal hatékonyabb és látványosabb (Fotó: profimedia.hu)

Természetesen fizetős szolgáltatásai is vannak a programnak: attól függően, hogy mennyit vagy rá hajlandó áldozni, körbejárható és profi 3D animációt és rendkívül részlet gazdag térhatású képeket is készíthetsz a tervedről, illetve a berendezési tárgyak variálhatósága és száma is jelentősen nagyobb a díjért cserébe. Azt, hogy mennyire jól használható ez a program, jól mutatja, hogy profi tervezők is dolgoznak vele, és az ingatlanszakma számos képviselője – például az értékesítők – is használják ahhoz, hogy az eladni kívánt lakás alaprajzát szemléletessé tegyék a vásárlóknak. Ár-érték arányban ez az egyik legjobb választás ma ebben a kategóriában, ha pedig az ingyenes verziót és annak szolgáltatásait nézzük, nem is kétség, hogy jobbat nem találhatunk a neten.

BIMx – a legjobb segítség, ha komolyra fordul a dolog

A BIMx némileg kilóg a sorból, mert nem otthoni tervezgetéshez készült, hanem azért, hogy a profik által számítógépen elkészített részletes rajzokból azonnal értelmezhető és befogadható, körbejárható 3D látványtervet szerkesszen. A dolog különlegessége, hogy ezt a látványtervet egy file formájában a tervező megküldheti az ügyfélnek, aki egy ingyenes app segítségével bárhol és bármikor megnézheti leendő otthonát. Így a tervezés folyamata felgyorsul, hiszen nincs szükség személyes találkozóra az építésszel ahhoz, hogy belekukkanthass a látványtervbe. Így akár home officeból is lebonyolítható mindkettőtök részéről a tervezés folyamata, ami rengeteg időt spórol meg, és egyúttal lendületben is tartja a projektet, hiszen egy-egy új ötlet azonnal megjeleníthető és megbeszélhető. Arról nem is szólva, hogy olyan pandémiás időszakban, mint ez a mostani, sokkal biztonságosabb a személyes érintkezés nélküli ügyvitel.

A BIMx használat közben - egy profi prezentációs program hatalmas segítség az építésznek és az ügyfélnek is(fotó: Graphisoft illusztráció)

A BIMx használat közben – egy profi prezentációs program hatalmas segítség az építésznek és az ügyfélnek is (Fotó: Graphisoft illusztráció)

 

Az ügyfélbarát építészek közül egyébként már sokan kihasználják ezt a lehetőséget, de nem mindenki, ezért mielőtt leszerződsz egy építésszel, mindenképpen kérdezz rá, van-e nála lehetőség a BIMx-es vizualizációra. Ha még nincs, akkor szabd feltételnek a szerződéskötéshez ennek beszerzését, mert rendkívül hasznos lesz számodra ez a program.

Roomstyler – a lakberendezés mestere

Főleg lakberendezés terén hasznosítható a Roomstyler, ott viszont nagyon. A sikerét ez a program is nagyrészt annak köszönheti, hogy semmilyen előképzettség nem kell a használatához, hiszen a kezelőfelület egyszerű és magától értetődő, ugyanakkor rendkívül hatékony is. Mint minden hasonló programnál, először regisztrálni kell, ám a pár perces kényszerű procedúra után jöhet az dolog élvezetes része! Ezzel a programmal akkor is érdemes elbíbelődnöd, ha nem akarsz lakásfelújításba vagy építésbe kezdeni, mert pont olyan örömet szerez a használónak, mint egy kreatív számítógépes játék. Ráadásul ebben a játékban soha nincs „game over”, mert mindig indíthatsz egy teljesen új projektet, és kiélheted a virtuális térben a benned szunnyadó lakberendező ösztönöket.

A programban a különböző formájú alapok méretre szabhatók, és a kívánt helyre nyílászárók kerülhetnek az általad választott színben. Hideg- és melegburkolatok, falszínek és tapéták sokasága áll rendelkezésre a szobák hangulatának megteremtésére, és bútorok, szőnyegek, valamint lámpák tömegéből választhatsz ízlésed szerint. Ha a terv kész, mentés után megtörténik a varázslat: nemcsak az alaprajz marad meg, de egy 3D-kép is készül a választott kameraállásból pillanatok alatt!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top