nlc.hu
Aktuális

Bíróságon a Ráday utca kollégium tűz ügye

Ráday utca kollégium tűz: vádlottak padján a 3 fiatal gyújtogató

A fiatalok megbánták a tettüket.
bíróság

A 444 cikke szerint a Fővárosi Törvényszék kedden előkészítő tárgyalást tartott a Ráday kollégiumban keletkezett, emberéletet követelő tűz okozásával gyanúsított három fiatal büntetőügyében. 

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, az ügyben három fiatalt hallgattak ki gyanúsítottként, akik beismerő vallomást tettek. E szerint a két 15 és egy 16 éves fiatal egy körömlakklemosóval átitatott szivacsot gyújtott meg az épületben, ez okozta a tüzet. 

Mire a tűzoltók a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre értek, a kollégium épülete már nagy terjedelemben, több szinten égett. A tűzoltás három órán át tartott, a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott. Oltás közben a tűzoltók holttestet találtak a harmadik emeleti lépcsőházban, mint később kiderült, egy 47 éves, családos veszprémi férfi az áldozat.

A 444 azt írja, hogy az előkészítő ülésen az I. rendű vádlott a bűnösségét annyiban ismerte el, hogy a matracot meggyújtotta. A II. rendű vádlott sem ismerte be bűnösségét csak annyiban, hogy az öngyújtót átadta az I. rendű vádlott részére. A III. rendű vádlott a vádiratban írtakkal egyezően beismerte bűnösségét, azonban a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. Mindhárom vádlott sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tűzben meghalt egy ember. 

A halálos áldozat családját képviselő dr. Gál András szerint az ügyészség nem a valódi bűnösök ellen emelt vádat. A tizenéves fiúk a matracot gyújtották fel, és ahogy több szakértői vélemény is kimondta, az épület nem gyulladt volna ki, ha a kollégiumban nem szabálytalanul tároltak volna éghető anyagokat. A 45 éves férfi halálához a kollégium leégése vezetett, de az ügyészség az intézmény felelősségét nem firtatja.

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top