nlc.hu
Aktuális

Jemenben elrabolt és megkínzott magyar férfi

Már egy éve halott a Jemenben megkínzott magyar férfi – Kiszabadult rabtársai beszéltek a szenvedéseiről

A tavaly Jemenben elrabolt Koltai György már csaknem egy éve halott, sorsáról kiszabadult rabtársai adtak hírt.
Börtöncella

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy egy jemeni aktivista szerint elraboltak majd halálra kínoztak egy muszlim hitre áttért magyar állampolgárt Jemenben. Kiderült, hogy a tavaly elrabolt férfi már csaknem egy éve halott, de sorsáról egy kiszabadult rab csak most adhatott hírt – írja a Blikk.

Az eset részleteit a genfi székhelyű SAM emberi jogi szervezet tette közzé, miután több szemtanú vallomását is rögzítették. Az egyik kiszabadult rabtárs szerint Koltai Györgyöt egy hotelben tartóztatták le a biztonsági erők, miután oda a férfi Magyarországról megérkezett.

Ezután két vagy három hónapon át tartották fogva a város „Waddah Hall” nevű titkos, kínzásokról elhíresült börtönében. Azt nem tudni, hogy mit kértek számon a 44 éves Koltain, de borzalmas kínzásoknak vetették alá: botokkal verték, huzalokkal kínozták, és több fogát is elveszítette a vallatások során.

Rabtársa szerint azonban Koltai mégsem a kínzásba halt be. Előbb a szívével lettek problémái, majd a koronavírust is elkapta. Ekkor az őrök magára hagyták, a sebekkel borított magyar férfi pedig minden orvosi segítség nélkül kényszerült megküzdeni a vírussal. A tanúk szerint olyan súlyos állapotba került, hogy vér kezdett folyni a testnyílásaiból.

A rabtársak hiába kértek orvosi segítséget, az őrök csak annyit feleltek: „Majd csak akkor hívjatok hozzá, ha meghalt”. Koltai György, azaz Abdul Hakim Faris 2020. május 19-én a cellájában meghalt.

A Blikk megkereste a magyar külügyminisztériumot is az ügyben, de közölték: sem ők, sem a területileg illetékes magyar külképviselet eddig hitelt érdemlő tájékoztatást vagy közvetlen hozzátartozói megkeresést nem kapott. A hozzájuk eljutott állítások igazságtartalmát vizsgálják.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/Jimmy Chan)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top