nlc.hu
Aktuális

Kereshető pedofilnyilvántartás

Pedofilellenes törvénycsomag: Nyilvántarthatják a jövőben a pedofil bűnözőket

Ha lesz pedofilnyilvántartás, a tavalyi pedofilbotrányáról elhíresült Kaleta Gábor is felkerülhet a listára.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a jövő héten a kormánypárt „pedofilellenes” törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlés elé. Mint írja, „létre kell hozni egy kereshető pedofil-nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt. Ez sok esetben meggátolhatja, hogy a pedofilok újra gyermekek közelébe kerüljenek”.

Pedofil-nyilvántartásba kerülhetnek a pedofilok

Illusztráció: Getty Images

A Magyarnarancs.hu szerint arról nem beszél, hogy a listán kívül milyen elemeket tartalmaz majd a törvénycsomag, de már több ízben is kifejtette, hogy „a pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat, nem lehet megértés”.

„Minden jóérzésű embert megráz, de minket, szülőket különösen is megvisel, amikor pedofil bűncselekményekről hallunk a hírekben. Az sincs rendjén, hogy gyermekeink egyre több helyen találkozhatnak életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal, de az sincs, hogy a pedofilok sokszor túl enyhe büntetést kapnak” – írja a politikus bejegyzésében.

A politikus szerint – a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt – Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügye rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő, illetve elég nagy a bírói mérlegelés lehetősége. Mint az mi is megírtuk, több mint 300 embert tartóztattak le egy nemzetközi pedofilháló leleplezése során, köztük Kaleta Gábor egykori perui magyar nagykövetet, aki 19 ezer olyan fotót birtokolt, melyen kiskorúak szerepelnek szexuális beállításban. A exdiplomata fellebbezett a ítélet ellen, pedig csak felfüggesztett börtönt kapott. 

A kormány még tavaly szeptemberre ígérte, hogy foglalkozni fog az  ide vonatkozó törvények szigorításával.

Kíváncsian várjuk, elkészül-e a nyilvántartás, ugyanis már 2017-ben volt szó arról, hogy egy feketelistára kerülnének a gyerekeket bántalmazók, hogy soha többé ne kerülhessenek a kiskorúak közelébe. Erről szóló cikkünkben akkor több szakember is kifejtette, nem tartják jó ötletnek, ha nyilvános listát készítenek a kiskorúak ellen szexuális bűncselekményt elkövetettekről, mert ez diszkriminatív, a gyilkosok sincsenek kilistázva.

Inkább prevenciós foglalkozások kellenének.

Így a gyerekek tisztában lennének azzal, mi a rossz érintés, és tudnának szólni az illetékeseknek.

Rengetegféle módon próbálják meg szerte a világon megakadályozni azt, hogy a pedofil elítéltek újra elkövethessenek egy szexuális bűncselekményt. Például Dániában 10 évvel ezelőtt még kémiai kasztrációval védekeztek az ellen, hogy többször ne bántalmazzon gyereket egy pedofil.

Cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top