nlc.hu
Aktuális

Visszahívták Bus Szilveszter bangkoki magyar nagykövetet

Tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt váratlanul visszahívták a bangkoki magyar nagykövetet

Nemcsak hazarendelték, hanem el is bocsátották Bus Szilveszter Thaiföldön szolgáló magyar nagykövetet.

Váratlanul hazarendelték bangkoki állomáshelyéről Bus Szilveszter Thaiföldön szolgáló magyar nagykövetet, és már el is bocsátották a Külgazdasági- és Külügyminisztérium kötelékéből – tudta meg a hvg.hu.

A hivatalos indoklás szerint Bus Szilvesztert „tisztségéhez méltatlan viselkedés” miatt hívták vissza, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem árulták el. Mindez hetekkel ezelőtt történt, a nagykövetség honlapján már nem is szerepel a neve.

Bus Szilveszter

Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára beszél a Magyarországon akkreditált konzuli képviseletek munkatársainak részvételével tartott gazdaságdiplomáciai fórumon Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 17-én (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A külügyminisztérium a Blikknek annyit válaszolt: „Bus Szilveszter 1991 óta volt a Külügyminisztérium állományában. Bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult, már nincs a KKM állományában. A volt nagykövettel szemben semmilyen eljárás nincs.”

Az MSZP-s Mesterházy Attila választ vár a külügyminisztertől arra, hogy miért rendelték haza azonnali hatállyal a nagykövetet, akinek nem járt le még a megbízatása. A politikus egy Facebook-videóban azt mondta: „Volt arra példa, hogy a külügyminisztérium agyonhallgatott egy nagyköveti hazarendelést, ez Kaleta Gábor ügye volt”. Emlékeztetett: a pedofilbotrányba keveredett volt perui magyar nagykövet számítógépén több mint 19 ezer kiskorúakról készített pornográf felvételt találtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top