nlc.hu
Aktuális

Tokiói olimpia: sportlövészetben indulnak magyarok a hétvégén

Tokió olimpia: Már a hétvégén szurkolhatunk magyar éremért 

A hagyományoknak megfelelően a légfegyveres egyéni számokkal kezdődnek meg a hétvégén a tokiói olimpia sportlövő versenyei, szombaton Mészáros Eszter, vasárnap pedig a másik három magyar lövő, Major Veronika, Pekler Zalán és Péni István is bemutatkozik.

Tudása alapján mind a négy fiatalnak van esélye a nyolcas döntőbe jutásra 10 méteren (is), elsősorban azonban a világranglista-vezető Pénitől várja a szövetségi kapitány a kiemelkedő eredményt. Győrik Csaba az MTI-nek ezt nem csupán az UTE puskásának a rangsorban elfoglalt helyezésével, illetve a legutóbbi két Európa-bajnokságon nyert egyéni aranyérmével indokolta, hanem azzal is, hogy a négy sportoló közül ő az egyedüli, aki járt már ötkarikás játékokon, márpedig lövészetben ritka, hogy valaki első olimpiáján kiemelkedően szerepeljen.

Tokiói olimpia

Tokió, 2021. július 14.
Az olimpiai ötkarika a tokiói Odaiba Marine Parkban. MTI/AP/Jae C. Hong

Az első versenynapon a júniusban légpuskában világkupát nyert Mészáros magyar idő szerint 1.30-kor lép lőállásba, a szám döntőjét pedig 3.45-től rendezik. Másnap a többszörös Európa-bajnoki érmes Major 2 órakor kezd női légpisztolyban, Péni és Pekler pedig 6-kor férfi légpuskában.

A folytatásban kedden Mészáros és Péni a légpuska vegyescsapat számban lesznek érdekeltek, méghozzá kiváló előjelekkel, mivel az olimpia előtti utolsó világkupán, júniusban, Eszéken megnyerték a számot.

Major Veronika csütörtökön zárja szereplését női sportpisztolyban, melyben szintén a világ élvonalába tartozik, Mészáros Eszter pedig jövő szombaton a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses versenyével fejezi be karrierje első olimpiáját.

Péni és Pekler Zalán augusztus 2-án egyformán döntős reményekkel kezdi majd meg a király számot, az 50 méteren összetett viadalt. Előbbi ebben is világranglista első, utóbbinak pedig ez az erősebb száma.

Magyar sportlövő azóta, hogy az áprilisban elhunyt Igaly Diána skeetben 2004-ben aranyérmes lett, nem szerzett érmet olimpián.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top