nlc.hu
Aktuális
Megjelent a parlagfű-olajosbogár

Megjelent Magyarországon a bogárfaj, amit rengetegen vártak

Ahol a parlagfű-olajosbogár megjelenik, ott a parlagfű pollentermelése mintegy 30 százalékkal csökkent.

A parlagfű okozta allergia milliók életét keseríti meg, nekik jelenthet fellélegzést, hogy Magyarországon is megjelent a parlagfű-olajosbogár. Kontschán Jenő, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat ATK Növényvédelmi Intézetének igazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy ahol a bogár stabil populációja létezik, ott a parlagfű pollentermelése mintegy 30 százalékkal csökkent.

A Parlagfű-olajosbogár sokat segíthet (Fotó: Wikipédia)

A Parlagfű-olajosbogár sokat segíthet (Fotó: Wikipédia)

A parlagfű-olajosbogár – elődlegesen a lárvája – a parlagfüvet rágja, jól felismerhető kártételt okozva a növény levelein. Ugyanakkor az biztos, hogy ha a bogár megtelepszik az országban, az valamilyen szintű pollencsökkentést fog okozni, de nem fogja orvosolni az összes gondot, így azokat a felhívásokat, amelyek a parlagfű kaszálására szólítanak fel, maradéktalanul be kell tartani.

A kutatók kérik, ha valaki ilyen bogarat lát, készítsen róla felvételt a telefonjával, és küldje el a Növényvédelmi Intézet parlagfubogar@atk.hu e-mail címére, a pontos lelőhellyel feltüntetésével, eddig ugyanis csak Soroksáron és a szomszédos országokban találkoztak az Ophraella communa néhány példányával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top