nlc.hu
Aktuális

Müller Cecília a delta variánsról

Elkezdett itthon is terjedni a delta variáns

Müller Cecília szerint nincs kétség afelől, hogy a delta variáns fogja átvenni a vezető szerepet.
Laboratóriumi vizsgálat

A fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban – mondta Müller Cecília a közmédiának. (Múlt pénteken még 20 fölötti számot közöltek.)

Az országos tisztifőorvos elmondta: nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a vezető szerepet, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik: mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy mivel a koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás. A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben.

(MTI)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Harmadik oltás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top