nlc.hu
Aktuális

Egy pedagógus nyilvánosság elé állt a pedagógus-életpályamodell ellen

Egy pedagógus videóban tiltakozik a pedagógus-életpályamodell ellen

Az első gyakorló tanár, aki arccal és névvel állt ki a nyilvánosság elé a pedagógus-életpályamodell ellen tiltakozva.
pedagógus, életpálya-modell, videó

„Pedagógus vagyok, egyike azoknak, akik nem fognak portfóliót írni. Mégpedig azért nem fogunk sokan portfóliót írni, mert méltánytalannak tartjuk ezt az eljárásrendet, amelyet önök ránk kényszerítettek” – mondja egy szeptember elején nyilvánosságra hozott videóban Neubauer Tamás. A Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron megyei elnöke az első gyakorló tanár, aki arccal és névvel állt ki a nyilvánosság elé a pedagógus-életpályamodell ellen tiltakozva.

A pedagógus-életpályamodell 2013-ban lépett életbe, az előmeneteli rendszer öt fokozatból áll: gyakornok, pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus és kutatótanár. A minősítés megszerzése a pedagógus II. fokozatig kötelező, illetve meghatározták azt is, hány év gyakorlat után lehet vagy kell előrelépni: pedagógus I.-ből II.-be kilenc év tapasztalat után kell váltani. Minden pedagógusnak portfóliót kell készíteni, részletes óratervekből, valamint további dokumentumokkal kell igazolni pedagógiai jártasságukat, kompetenciáikat. A portfólió feltöltése után a tanároknak egy szakértői bizottság előtt is számot kell adniuk a tudásukról. A pedagógustársadalom nagy része nem ért egyet az elvárással, több tízezren nem töltötték fel a portfóliójukat. PSZ nemrég azzal a kéréssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy egy törvénymódosítással vonják vissza a minősítési eljárás kötelezővé tételét.

A videóban Neubauer Tamás is elmondja:

  • az évek során az iskolája eljutott odáig, hogy már matematikatanárból is hiány lett, és mivel a természettudományok közel állnak hozzá, elvégezte ezt a szakot is – így már a negyedik diplomáját kapta kézhez.
  • a győri pedagógus méltatlannak tartja, hogy igazolnia kell az alkalmasságát arra, hogy a pályán dolgozhasson.
  • erőteljes mozgolódás kezdődött a tantestületekben, sokan elkezdtek mást tanulni: cukrásznak, műkörmösnek, asztalosnak tanulnak, de tudnak olyanról is, aki aranykalászos gazdának készül éppen.

Fotó: YouTube

(24.hu)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top