nlc.hu
Aktuális

10 bizarr múzeum a világ minden tájáról

Kitömött denevérek, levágott péniszek, Einstein agya: bizarr múzeumokban nincs hiány

Mumifikált halottak, kitömött denevérek, szellemekkel tömött templom. Ha furcsaságra vágysz, ezeket a múzeumokat ne hagyd ki.

Ki ne szeretne eljutni a mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeumba, a manhattani Modern Művészetek Múzeumába, a British Múzeumba, vagy a csodálatos Metropolitan Múzeumba, és még hosszan sorolhatnánk a világ legpazarabb gyűjteményeit, ahová legalább egyszer érdemes ellátogatni. A következő múzeumok nem presztízs-helyek, ám furcsaság szempontjából biztos viszik a prímet. 

1.) Denevérmúzeum – Abaliget

Ha nem kapsz sikítófrászt a denevérektől – de miért is kapnál, tök ártalmatlanok –, akkor neked találták ki a 2004-ben megnyílt Abaligeti-barlang bejáratától néhány méternyire álló, korábban turistaházként funkcionáló, a denevérek világát bemutató tematikus kiállítást, a Denevérmúzeumot. A tárlaton mindent megtalálsz, ami denevér: nagy felbontású fotók, makettek, preparált denevérek, számítógépes ismertető és interaktív térkép nyújt betekintést a mára már a veszélyeztetett fajok közé tartozó denevérek világába. A látogatók megismerhetik a denevérkutatás történetét és eszközeit, a Magyarországon élő denevérfajokat, élőhelyeiket, táplálkozási és szaporodási szokásaikat. A múzeum 2019 nyarán teljes egészében megújult, informatikai alapú interaktív eszközökkel, látványos, minden korosztály számára élményt kínáló installációkkal hozza közelebb a látogatókhoz a denevérek életét.

denevérmúzeum, múzeum, furcsa múzeum

Így lógnak a denevérek fejjel lefelé a mesterségesen kialakított sziklaüregben Abaligeten (Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

2.) Boszorkánymúzeum – Budapest

Ha érdekel a mágia, a boszorkányok története és a hozzájuk fűződő hiedelmekhez, akkor irány a budapesti Boszorkánymúzeum,  ahol van egy 18 pluszos tárlat is, amely során a boszorkányság szexuális oldalát és az úgynevezett szexuálmágiát mutatják be a látogatóknak. Akik inkább maradnának a történelmi háttérnél,  azok választhatják a sima tárlatvezetést is: a weboldal szerint itt mindent megtudhatunk a boszorkányokról, sőt, akár csakravizsgálatnak is alávethetjük magunkat, jósoltathatunk, de akár ház/lakás vizsgálatot és tisztítást is rendelhetünk. Egyszóval a boszorkánymúzeum betekintést ad a régi korok letűnt világába, amikor az emberek még sokkal nagyobb összhangban éltek a természettel, ismerték az évszakokat, a bolygók járását, a növények gyógyító erejét, a természet jelzéseit. A látogatásokat félhomályban (gyertyafénynél) vezetik, hogy a kor hangulatát még könnyebb legyen átérezni. 

3.) Sziklakórház – Budapest

A Sziklakórház Atombunker Múzeum a budai vár alatt található, mégsem ismeri mindenki. Pedig a kórház fontos szerepet töltött be a második világháborúban és az 1956-os forradalomban, a hidegháború alatt pedig atombunkerré építették. A múzeum honlapján egy virtuális sétát is tehetünk, egy interaktív és informatív ismeretanyagot is találunk, ebben a múzeum digitalizált gyűjteményi anyagát saját kontextusában, izgalmas történetekbe ágyazva mutatják be. Ismeretterjesztő videóinkat történészek, múzeumpedagógus és online tartalomgyártásban jártas szakemberek együttműködésével alkották meg három témakörben: Mesélő tárgyak, Titkok és történetek, Mesélő helyek. Ezek a videók olyan tárgyakról, történetekről és helyekről szólnak, amelyeket a múzeumlátogatás során nincs alkalmuk részletesen bemutatni. Olyan történetekről, amelyek nem hangoznak el a tárlatvezetések során. Olyan helyekről, amiket nem tudunk megmutatni, ha ellátogatnak a múzeumba. Ebben a videóban például olyan hétköznapi hősökről van szó, akik a várnegyedben mentettek meg zsidókat a holokauszt ideje alatt.

4.) Péniszmúzeum Izlandon

Ha érdekelnek a levágott péniszek, akkor irány Izland, ahol egy egész múzeumnyi falloszt találsz. A Péniszmúzeum (izlandi nyelven Hið Íslenzka Reðasafn) az Izland északi részén fekvő Húsavík városban található, amely az emlősök péniszét és azokat formázó tárgyakat gyűjti. Az eredetileg az izlandi fővárosban, 1997-ben megnyitott múzeumot Sigurður Hjartarson egykori reykjavíki főiskolai történelemtanár alapította, aki 1974-től bővítette gyűjteményét, azzal a céllal, hogy az Izlandon és a környező vizekben honos valamennyi emlős hímvesszőjét bemutassa. 2004-ben nyugdíjba ment, és Húsavíkban telepedett le, ide költöztette a múzeumot is. Vadásztrófeák, formalinban tartósított vagy kiszárított állati nemi szervek. Az utóbbi időben Izlandon nem honos emlősök hímvesszői, valamint péniszt formázó tárgyak és művészeti alkotások is helyet kaptak a gyűjteményben. Ebben a videóban tehetsz egy virtuális sétát a múzeumban.

Sigurður_Hjartarson, péniszmúzeum

Fotó: Ernir Eyjólfsson – Wikipédia

5.) Szellemek temploma: Csehország

Kitekintve Magyarország határain túlra bőven találunk még furcsaságokat. Itt van például a Szellemek temploma, ami kicsit kilóg a sorból, hiszen nem múzeum, de az egyik leghátborzongatóbb turistalátványosság. Lukováról, a településről, ahol a templom található,  az idők során eltűntek az emberek. A faluban található Szent György-templom, amelyet 1352-ben szentelték fel, és az elnéptelenedett faluban egyre elhagyatottabbá vált, 1968-ban annyira súlyossá vált a helyzete, hogy a mennyezetének egy része leszakadt, egyenesen rá az alatta ülőkre. Az alacsony lélekszámú településnek nem volt elég anyagi forrása az épület rehabilitálására, így a templom majdnem az enyészeté lett. Úgy tűnik azonban, hogy segített rajta a  Nyugat-bohémiai Egyetem, Ladislav Sutnar Design és Művészeti Karának projektje, amely során diplomamunkaként minden hallgatónak egy romos templomot kellett keresnie, saját kiállítási helyeként. Jakub Hadrava meglepően dolgozta fel a feladatot. Összesen kilenc szellemszobrot helyezett el az üresen álló templomba, amelyeket félig áttetszőre tervezett, hogy az épületbe érkező fény hátborzongató módon életre keltse őket.  A modelljei a saját osztálytársai voltak, akiket egy lepellel letakart, és így készítette el gipszöntvényüket. A templom híre azóta sok turistát vonz az elnéptelenedett faluba, a látogatók pár euróért cserébe nézhetik meg a különleges helyszínt, az összegyűlt adománnyal pedig az a terv, hogy felújítják belőle az épületet. 

6.) Rengeteg klotyó egy helyen: Toalettmúzeum Delhiben

Kr. E. 2500-ig visszamenőleg dokumentálja a WC-k múzeuma a mindennapjaink egyik legszükségesebb háztartási eszközének a különböző inkarnációit. A Dr. Bindeshwar Pathak által alapított múzeumot eredetileg a politikai döntéshozók és Delhi népének oktatása céljából fejlesztették ki, hogy ösztönözzék őket a térség egészségügyi problémáinak megoldására.
Jelenleg a Sulabh International telephelyén található (Sulabh egy nonprofit szervezet, amely az emberi jogok, a környezeti higiénia és a hulladékgazdálkodás területén foglalkozik). A WC hiánya nagy gondot jelent Delhiben. Bár a vidéki szennyvízkezelés lefedettsége az 1980-as 1 százalékról 2008-ra 21 százalékra nőtt, a térségben még mindig lenne mit fejleszteni.

7.) A világ legrégebbi műtője: Old Operating Theatre Museum – London

Szeretnéd látni, hogy milyen volt Európa legrégebbi sebészeti műtője, ahol a mai technikákhoz képest elképesztő körülmények között műtöttek: altatószerek és fertőtlenítőszerek nélkül. A szűk, 52 lépcsőfokos csigalépcsőn keresztül megközelíthető műtő egy 18. század eleji templom padlásán található, a régi Szent Tamás kórház helyén, amely anno egy patikus gyógynövényraktáraként is szolgált. Láthatjuk az eredeti fa- és fém műtőasztalokat, a körbe elhelyezkedő több üléssort, amelyeket egykor az operációkat megtekintő diákok használtak. De láthatunk régi és kissé rémisztő orvosi felszereléseket is, amelyeket beavatkozásokhoz és szülésekhez használtak. Tegyük össze a kezünket, hogy ezeknek az időknek már vége, és nem kell érzéstelenítés nélkül a műtőasztalra feküdnünk.

Old Operating Theatre Museum , múzeum, furcsa múzeum

Old Operating Theatre Museum belseje 2011. május 13-án Londonban, Angliában. A műtő, amely a Szent Tamás Kórház női kórtermének szomszédságában volt, a legrégebbi példány Európában (Fotó: Oli Scarff/Getty Images)

8.) A palermói katakombák: ennyi mumifikálódott halottat még nem láttál

A palermói katakombákban a világ legnagyobb mumifikálódott test-gyűjteményének hátborzongató látványa várja a látogatókat. Körülbelül nyolcezer mumifikálódott holttestet őriznek, melyek közül az elsők a 15. századból származnak. A Convento dei Cappuccini (Kapucinus katakomba) Palermo legszokatlanabb nevezetessége. A furcsa temetkezési szokás azután terjedt el a főleg módosabbak között, amikor a kapucinus szerzetesek évszázadokkal ezelőtt építési telket kértek Palermo vezetőitől kolostoruk számára, ekkor derült ki, hogy a kolostor alatt húzódó pincerendszerben eltemetett első barát teste hosszú évek múltán se akart elbomlani. A különös esetet isteni jelként értékelték a szicíliaiak, akik ettől kezdve – legalábbis a nemesek és gazdagok – azon voltak, hogy hogy itt temetkezhessenek el. Végrendeletükben nemcsak azt hagyták meg, hogy milyen öltözékben temessék el őket, hanem azt is, hogy egy bizonyos idő elteltével cseréljék le a ruházatukat.

ITALY, PALERMO - JUNE 10 : The Capuchin Catacombs of Palermo (also Catacombe dei Cappuccini or Catacombs of the Capuchins) are burial catacombs in Palermo on June 10, 2015, Italy. (Photo by Frédéric Soltan/Corbis via Getty Images)

Fotó: Frédéric Soltan/Corbis via Getty Images

9.) Einstein agyát is itt tárolják: Mütter múzeum

Mütter hatalmas gyűjteményében megtalálható az Egyesült Államokban kiállított legmagasabb csontvázpéldány is. A koponyák és csontok mellett Einstein agya is látható, valamint különböző történelmi korokból származó, viaszból, papírmaséból, gipszből és fából készült, életnagyságnál nagyobb anatómiai modellek is.

Mütter múzeum, furcsa múzeum, Albert Enstein agya

Albert Einstein két mikroszkopikus agyszövetdarabja a „Das Gehirn – Intelligenz, Bewusstsein, Gefühl” (Az agy – intelligencia, tudatosság és érzések) című kiállítás megnyitóján az LWL Természettudományi Múzeumban. A különleges kiállításon Einstein agyszövetét az amerikai philadelphiai Mütter Múzeumból kölcsönözték (Fotó: Mütter: Guido Kirchner/Guido Kirchner/Getty Images)

Kiemelt kép: YouTube

Titkos helyek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top