nlc.hu
Utazás

Kirándulóhelyek a Tisza mentén

Titkokkal teli kirándulóhelyek a Tisza mentén

Titokzatos, érdekes és szemet gyönyörködtető helyeket mutatunk, ezúttal a Tisza mentén.

Ha igazi élményeket kerestek vagy csak szeretnétek egy nagyot kirándulni, akkor érdemes tenni egy kört a Tiszánál is.

Kiskörénél a halak lépcsőn járnak

Kisköre és Abádszalók között található a Kiskörei Hallépcső, ami Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. A Hallépcsőt egy finoman ereszkedő, enyhén lépcsős vízrendszerként működik, amin keresztül a halak biztonságosan juthatnak át a Tisza-tóból az alacsonyabb vízszintű Tiszába. Erre különösen nyáron van nagy szükség, amikor a két vízfelület között akár 10 méteres szintkülönbség is lehet.

Csodálatos kirándulóhelyek a Tisza mentén

Nem mindennapi látvány, ahogy a halak a lépcsőkön keresztül haladnak a Tisza felé. (Fotó: kiskirore.hu)

A Komplex Tisza-tó projekt keretében 740 millió forintból épült meg a hallépcső Kiskörén 2014-ben.(Fotó: MTI /Bugány János)

Ez Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. (Fotó: MTI /Bugány János)

Az 1371 méter hosszú halfolyosó, mely 2014 óta üzemel, olyan, mint egy 27 lépcsőből álló patak – a körülbelül 20 centi magas lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon tudnak közlekedni. A Hallépcsőt a töltésen gyalogolva, vagy akár bringázva is meg lehet közelíteni.

Titokzatos helyek a Tisza mentén

Kisköre és környéke egész évben tartogat meglepetéseket az ide érkezőknek. (Fotó: Szuromi Tamás/Getty Images)

Tőserdő

Nagyjából Kecskeméttel egy vonalban található a Tőserdő, ami a Holt-Tisza mentén fekszik. Területe egybefonódik a Kiskunsági Nemzeti Park területével, és amellett, hogy rengetegen jönnek ide pihenni, horgászni, csónakázni, vagy kirándulni, található itt kalandpark és strand is.

A Kiskunsági Nemzeti Park lakói szeretik Tőserdőt, így egy-egy séta alkalmával mókusok kísérhetik utunkat.

Tisza menti titokzatos helyek
Megnézem
Összes kép (3)

Tarpa, szárazmalom

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpa több mindenről ismert: itt született Esze Tamás, itt van eltemetve Bajcsy-Zsilinszky Endre, és itt található az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma is.  A Tisza ölelésében fekvő bájos település a látnivalóin túl a határában lévő, fokozottan védett erdei miatt is kedvelt úti cél. 

Csodálatos kirándulóhelyek a Tisza mentén

A környék a fokozottan védett erdei miatt is kedvelt úti cél. Bakancslistára vele! (Fotó: wikipedia)

Szatmárcsekei csónakos fejfás református temető

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei temetőben 1172 nyugat felé néző, tölgyfából készített, másfél-két méter magas, csónak alakú, de sokak szerint emberi arcot ábrázoló fejfa jelöli a sírokat. A felül elkeskenyedő fejfák rejtélyét számos kutató próbálta már megfejteni, és magyarázatot találni arra, hogy mit szimbolizálnak, miért pont így faragták ki őket, de eddig senki nem járt sikerrel. A Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek is itt található a sírja, ezért a Szatmárcsekei temető igazi zarándokhelynek számít.

Tisza menti titokzatos helyek

Hogy mit szimbolizálnak, azt még senkinek nem sikerült megfejtenie. (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Tisza menti titokzatos helyek

Még mindig nagy a rejtély a csónakos fejfák körül, amire a tudósok sem tudnak magyarázatot adni. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tiszadob, Andrássy-kastély

A tiszadobi Andrássy-kastély a szájhagyomány szerint Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült.

Tisza menti titokzatos helyek

Az 1880 és 1885 között épült 2700 négyzetméteres neogótikus-romantikus stílusú kastély, ami egyértelműen Tiszadob legértékesebb gyöngyszeme. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából. A parkot kelet felől maga a folyó határolja. A kor ízlésének megfelelően az épület homlokzata előtt külön előparkot létesítettek, nyírt bukszusokkal, tiszafákkal, közepében Fadrusz János szép szobrával.

Az épület érdekessége, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

Még több kirándulási tipp

(Nyitókép: MTI/Balázs Attila )

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top