nlc.hu
Utazás

Tiszadobi Andrássy-kastély

A mesebeli tiszadobi Andrássy-kastély – mintha a Loire-völgyben járnál

Mintha a Loire-völgyben járnánk, olyan érzés keríti hatalmába az embert, amikor a tiszadobi Andrássy-kastélynál jár. Igazi ékszeres doboz ez, amit ősszel is érdemes meglátogatni!

Ne vegye el a kedvünket a hétvégi kirándulástól az eső. Ajánlunk is egy neogótikus-romantikus stílusú kastélyt, amiről nem tudjuk levenni a szemünket. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a tiszadobi Andrássy-kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült 1880-ban. Az impozáns épületet id. Andrássy Gyula építette, s a tervezővel együtt egy látványos angolkertet is kialakítottak a kastély mögötti területen.  Maga a gróf nem állandó lakhelynek szánta a kastélyt, inkább egyfajta reprezentatív célja volt ennek, hiszen gyakorta látta itt vendégül a befolyásos barátait, akikkel vadászni indultak.

Tiszadobi Andrássy-kastély

A kastély 1895-ben, alig 5-10 évvel a megépítése után (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei)

Maga a kastély igen közel van a Tisza-parthoz, de ügyeltek rá, hogy egy közeli magaslatra kerüljön, ezzel pedig kiemelkedik környezetéből, mintha tekintélyt parancsolna magának, s valóban, minden figyelem rá összpontosul itt. Az épület környékét korábban rózsákkal és díszcserjékkel ültették tele. Különlegességgel is készültek a vendégeknek a tervezők, hiszen ahány évszak van egy évben, annyi bejárat várja az érkezőket. S ahány hónap telik el egy évben, annyi tornyot számolhatunk össze a kastélyban. De még ez sem a vége! Ahány hét van egy évben, annyi szobát húztak fel az Andrássy-kastélyban Tiszadobon, s ahány nap köszönt ránk egyetlen év alatt, annyi ablakszemet találunk az épületben.

Tiszadobi Andrássy-kastély
Megnézem
Összes kép (6)

Az elmúlt évtizedek alatt több tulajdonosa is volt, működött itt gyermekotthon is közel 60 évig.  2009-ben a tiszadobi Andrássy-kastélyt teljesen felújították, s ezzel az észak-alföldi régió kiemelt turisztikai látványossága is lett. A kastély ma már látogatható a nagyközönség számára. Érdemes tájékozódni a téli, és a nyári nyitvatartásról. De rendezvényeket, esküvőket is tarthatunk ezen a mesebeli helyen. Érdekesség, hogy Tiszadobon van még kettő, az Andrássy családhoz köthető kastély, az egyik, az úgynevezett „kiskastély” az önkormányzatnak ad otthont.

Nem Disney mese, hanem a valóság!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top