nlc.hu
Aktuális

Férjhez ment Malala Juszafzai

Megházasodott a tálibok által fejbelőtt Malala Juszafzai, megmutatta a világnak a férjét

„Ez egy különleges nap az életemben. Asser és én összekötöttük az életünket” – írta a Twitteren Malala Juszafzai, a Nobel-békedíjas aktivista.

Malala most először mutatta be férjét a nyilvánosságnak, Asser Malikot. A most 24 éves lány többször elmondta interjúkban, hogy nem hisz a házasság intézményében, de a gondolkodása megváltozott, miután találkozott élete párjával. A férfi más területen dolgozik, mint Malala: Asser a Pakisztáni Krikettbizottság (PCB)  főigazgatója. 2019 júniusa óta ismerik egymást.

Az oktatási jogokért küzdő pakisztáni lány mindössze 15 éves volt, amikor fegyveres tálibok 2012-ben fejbe lőtték egy iskolabuszon, de csodával határos módon túlélte a támadást. Két másik osztálytársa is megsérült akkor.

Malala Juszafzai

Malala minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa (Fotó: Getty Images)

Malala a pakisztáni Szvat-völgyben fekvő Mingora városában született, pastu nemzetiségű, szunnita iszlám családban. Már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok ezért 2012-ben fejbe lőtték, amikor kilépett az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa.

(DNA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top