nlc.hu
Aktuális

Ausztria karanténban

A járvány miatt bezár Ausztria

Közel egy hónapos zárlatot rendelt el a kormány.

Ausztria az első nyugat-európai ország, ahol az őszi járványhullámban ismét úgy döntöttek, hogy teljesen lezárják az országot – írja a 444 az ORF (osztrák közszolgálati tévé) nyomán. Néhány napja még kizárólag az oltatlanokra vonatkozott a korlátozás, de hétfőtől mindenki csak meghatározott okokból hagyhatja el az otthonát a nap 24 órájában. Az intézkedés december 13-ig érvényes ebben a formában, az oltatlanok számára viszont utána is megmarad, jelen állás szerint pedig ugyanazok a szabályok lépnek újra életbe, amikről pár napja írtunk részletesebben

Obertauern / Fotó: Unsplash

Obertauern / Fotó: Unsplash

A 444 azt írja, hogy az egészségügyi miniszter bocsánatot kért a sajtótájékoztatón, amiért ismét ehhez az intézkedéshez kell nyúlni. Bejelentették, hogy az iskolák és óvodák nyitva maradnak, bezárnak viszont az éttermek, a kulturális és rendezvényhelyszínek, valamint azok az üzletek, ahol nem a hétköznapokban szükséges dolgokat árulnak.

Mindenhol otthoni munkavégzést javasolnak, zárt terekben pedig FFP2-es maszkot kell viselni, ami nemcsak a vírus továbbadásának, hanem a megfertőződésnek az esélyét is csökkenti.

A kormány arra készül, hogy februártól kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást. Az egészségügyi miniszter szerint az alkotmányjogászok már jelezték, hogy a kötelező oltás lehetséges, és további egyeztetéseket folytatnak más szereplőkkel is. Felső-Ausztria és Salzburg tartomány kormányzója már csütörtökön bejelentette, hogy ha nem lesz országos zárlat, ők mindenképp bevezetik, mert ott a legrosszabb a fertőzéshelyzet.

Ez is az obertauerni síközpont / Fotó: Pixabay

Ez is az obertauerni síközpont / Fotó: Pixabay

Ausztriában a lakosság 64 százaléka kapott két oltást, Magyarországon ez 60 százalék. Ha az aktuális fertőzöttségi számokat nézzük, Ausztriában súlyosabb a helyzet, ott az elmúlt két hétben 1719 fertőzöttet találtak százezer lakosra vetítve, itthon 1057-et. Az egymillió főre jutó halálozás viszont Magyarországon magasabb: 160, szemben az ottani 54-gyel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top