nlc.hu
Utazás

Síszezon Ausztriában

Kaotikus, ezért tisztázzuk, hogy jutsz be Ausztriába, és ha már ott vagy, milyen szabályokat kell követned

A turisztikai ipar nem számít olyan erős téli szezonra Ausztriában, mint amilyen a 2019-2020-as volt, de a sípályák azért készülnek. Az aktuális szabályozás követhető, de pár dolgot érdemes tisztázni.

„A jelenlegi szigorításokkal elég magasra került a léc, és ha lesz is tartomány, amelyik eltér ettől, az csak felfelé lehetséges, azaz még szigorúbb intézkedésekről lehet szó” – mondta az nlc-nek Kaufmann Ildikó, az Österreich Werbung munkatársa, miután megkérdeztük, hogy lehet-e tartományonként változás az aktuális központi szabályokhoz képest. Ausztriába már most sem annyira egyszerű belépni azoknak a magyar állampolgároknak, akiket nem az Európai Unió által jóváhagyott vakcinával oltottak, a téli szezon viszont a “nyakunkon”, és sokan vennék az irány nyugat felé, hogy bepótolják a tavaly kimaradt síszezont. Utánajártunk annak, hogy mi kell a beutazáshoz, és mutatunk is pár helyet, ami biztosan tárt karokkal vár. 

Fotó: Tom Lamm

Fotó: Tom Lamm

Tekerjük vissza az időt a koronavírus-járvány előtti időszakra, és ízlelgessük az alábbi adatot: egy normál síszezonban Magyarországról uszkve 800 ezer ember indul el síelni, ebből közel félmillió Ausztriát választja. Ez már eleve egy olyan szám, aminek a kiesését az osztrák turizmus akkor is érzékeli, ha az országban a belföldi utazás működik, de a 2020-21-es téli szezonban az sem működött – a sífelvonók alig-alig jártak, igazi síelésről csak álmodni lehetett, a panziók és a hütték zárva tartottak. A 2021-22-es idényre viszont készül az Alpok: a felvonókat olajozzák, a hütték pultjait lakkozzák, a DJ-k pedig Almklausira hangolnak. Már csak be kell jutnunk. 

Mindeközben: 

Ausztria 2021. november 8-tól a járványügyi helyzet romlása miatt szigorított egy erőset, a szankciók a nem oltottakra vonatkoznak. A kormány múlt pénteki döntése értelmében életbe lépett a 2G szabály, miszerint oltott vagy gyógyult ember tartózkodhat 

  • a szálláshelyeken,
  • a vendéglátóipari létesítményekben,
  • a szabadidős és sportlétesítményekben,
  • a kulturális létesítményekben,
  • a hegyi felvonókon,
  • illetve a 25 vagy annál több főt számláló rendezvényeken.

Van még jó pár szabály, de a síszezon miatt a fentebbiek a fontosak, noha alábbiak sem felejtendők: 

  • A koronavírustesztek (sem a PCR-, sem az antigéntesztek) már nem érvényesek a belépés igazolására, az antitesttesztek sem érvényesek a gyógyult státusz igazolására.
  • A következő négyhetes átmeneti időszakban a PCR-teszttel kombinált első oltás is érvényes belépési tesztként (2021. december 6-ig).
  • FFP2-es maszk viselése kötelező a kereskedelemben, a múzeumokban és a könyvtárakban.
  • Az oltási igazolás érvényessége a teljes körű védettségtől számítva 9 hónapra csökken (korábban 12 hónap volt). Ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez.

Fentebbi szabályok viszont csak a 12 éves kor felettiekre vonatkoznak, az ennél fiatalabbak a korukat igazolva átléphetnek a határon, vagy egy esetleges ellenőrzésnél elég, ha a szüleik vagy ők maguk bemutatják az irataikat. Bécs persze már így is kilóg már a tartományi sorból, ugyanis ott a 6-12 éves gyermekeknek a belépéshez 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi antigénteszt szükséges.

Síelő frissen ratrakolt pályán

Fotó: TMG P. Maier

A rendszerben természetesen van más csavar is. Noha az FFP2-es maszk nagyjából minden zárt térben kötelező, november 15-től a sífelvonók nem számítanak annak. No persze, aki szeretné, vegye csak fel kedvére, nem tiltja a szabályzat, de nem is kötelez rá. Ezt rengetegen logikátlan döntésnek tartják, a Síelők.hu portálon hangot is adtak neki, egy kommentelő például a következőt írta: „Ezeknek teljesen elmentek otthonról. A szigorítások nagy része értelmetlen és következetlen, ez az enyhítés pedig egyszerűen csak hülyeség, sőt, egy nagykabinban, ahol össze vagyunk nyomva 100-an, mint a heringek, egyenesen felelőtlenségnek érzem.”

Efféle nagykabinos lift nincs sok Ausztriában, jellemzőbbek a 2-8 fő közti ülőliftek, aminek a tetejét (buborékját) úgyis csak szélviharban szokás behúzni, illetve a kisebb, 6-8 fős kabinok. Ilyenek “dolgoznak” például a Stájerország és Karintia tartományok határán fekvő Turracher Höhe pályáin, ahol két évvel ezelőtt, nem sokkal a koronavírus-járvány világjárvánnyá válása előtt jártunk. A pályarendszer egy Alpokba ültetett angol úriház, ahol két csúszás közt a pályakomornyik a kezedbe adja a hideg proseccót

A pályarendszerről és szolgáltatásairól anno azt írtuk, hogy: a síközpontok általában letudják a pluszt afféle attrakciókkal, mint a kölköknek a mesepálya és a szánkó, tehát a képlet globálisan többnyire ennyi: fizetsz, és használod a felvonókat, a síközpont pedig rendezgeti a havat, aztán jön a szezon vége, és bezárnak. Turracher Höhe a szolgáltatásain túl más szempontból is speciális pályarendszer, mivel áthalad rajta Ausztria legdélibb, és a magyarok által legkedveltebb tartományának határvonala. Karintia és Stájerország kettőssége a síterepen a kulináriában érzékelhető, a pályarendszer egyes hüttéi például tökmagos bundába forgatva sütik ki a rántott húst (stájer vonal), a másikban viszont kapni töltött tésztatáskát (karintiai specialitás), ami olyan, mint egy nagyobb méretű tortellini túrós-krumplis-zöldfűszeres töltelékkel. Hüttéből bőven van (például a Meizeit, ahol kemencében sütik a malacot), az apró családiastól a több száz fős intézményekig, veretős aprés skit viszont csak egyet találni, ahol esténként összeborul stájer és karintiai: a hüttehimnuszok kettőnégyes üteme elmossa a tartományok határát.

Frissen ratrakolt sípálya
Megnézem
Összes kép (4)

Turrachon tömeg nincs, elvétve alakul csak ki hosszú sor, és főként a Kornockbahn aljában (ez a központ központja). Ha ez nem tetszik, a pályarendszer közepén álló befagyott tavon áthúznak a jégen a terep túlsó oldalára, ahol sorról még nem igazán hallottak, de ha még ezt is túl soknak érzed, akkor menj át a falkerti Heidi Alm Skiparkba. Ott csak húzólift van, kevés ember, kellemes pályák, családias hangulat, a gyerek ki se jön a funparkból. De még mielőtt nekiállnánk mosolyogni, idézzük fel Lisa Weddig, az Österreich Werbung vezérigazgatójának párnapos nyilatkozatát: „A szigorú és világos szabályozással nemcsak tervezhetővé tesszük a téli üdülést, hanem kellő felelősségtudattal is vágunk neki a téli szezonnak. Az idegenforgalmi ágazat jól felkészült ennek a megvalósítására. Egy dolog egyértelmű: akit beoltottak, az alig érez majd korlátozásokat. Ez természetesen a turizmusra és a külföldről érkező téli vendégeinkre is vonatkozik.”

Ausztriában négy, az Európai Unióban engedélyezett vakcina van forgalomban. Magyarországon viszont tavasszal oltottak orosz és kínai vakcinával is, amiből az osztrák hatóságok most már köszönik, de nem kérnek. „A Szputnyikra, Sinopharmra felvett nyugati vakcina önmagában kevés – teszi ehhez hozzá Kaufmann Ildikó. – A Janssen is csak 2022. január 3-ig működik ebben a kombinációban, utána kellene abból is második dózis ahhoz, hogy érvényes legyen az oltási igazolás.” Azaz a téli hacacáréból kizártnak érezheti magát, aki tavasszal az elölt vírussal, azaz a kínai vakcinával vagy az orosz vektorvakcinával oltatta magát, hacsak nem (és most jön a lényeg),

a két első szúrás után csináltatott antitest vizsgálatot, és volt is belőle a vérében. Ha erre ráhívott egy nyugati vakcinát az ősz folyamán, akkor a határra az oltási igazolással és a vizsgálat eredményével kell érkezni, és a vámos mosolyogva átengedi a sorompó alatt.

Aztán már csak azt kell eldöntened, hogy az úticél Kreischberg, Lachtal, vagy Prabichl

Snowboardos ugrat
Megnézem
Összes kép (4)

Ha más irányt vennél, akkor érdemes megnézni az Altausse-i tóhoz közeli Losert és Tauplitzet, mivel ők is nyitnak. Na meg tüdőt és szívet is kapni a pályákhoz közeli éttermekben.  

Megnézem
Összes kép (4)

Ausztriában a járvány kitörése óta szerda virradóra haladta meg a koronavírussal fertőzöttek napi száma először a tízezres küszöböt, mikor is 11.400 új esetet azonosítottak, másnapra, csütörtökre pedig 11.975 új esetet regisztráltak. A 8,9 milliós ország lakosságának 65 százaléka esett át a teljes immunizáción, és már zajlik az emlékeztető oltások beadása. Az MTI szerint Burgenland tartományban nyereménysorsolást tartottak csütörtökön az oltakozási kedv serkentésére

Az osztrák regionális intézkedésekről itt lehet olvasni. Érdemes átnézni, mielőtt szállást foglalnál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top