nlc.hu
Aktuális

Kacskovics Imre immunológus a koronavírusról

Immunológus: Egyre agresszívebb lesz a koronavírus

Oltás, maszk és távolságtartás – ez csökkentheti az esélyét a koronavírus-fertőzésnek – mondja az immunológus.

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE természettudományi karának dékánja is megszólalt a koronavírus-járvány kapcsán. A szakértő az M1 aktuális csatornán beszélt arról hogy a  maszk és a távolságtartás csökkenti megfertőződés esélyét és azt is, hogy a fertőzést továbbadjuk.

Koronavírus

A koronavírus nem adja fel (Fotó: Pixabay)

Felhívta a figyelmet, hogy az antitestek körülbelül 4-6 hónapig napig nyújtanak védelmet egy, a betegségen átesett vagy egy beoltott embernél, ezért szükség van a harmadik oltásra is.

Hozzátette: vannak olyan folyamatok is, amelyek a vakcina vagy a betegség hatására akár hosszú távon is biztosítják azt, hogy a szervezet képes legyen felismerni a koronavírust, illetve – igaz csak alacsony szinten – antitestek is termelődnek. Ugyanakkor ezekkel az a probléma, hogy túl lassan reagálnak egy esetleges fertőzésre – tette hozzá.

Kacskovics Imre szerint mivel

a koronavírus a különböző mutációk révén egyre agresszívebb lesz, arra kell készülni, hogy újabb és újabb oltásokra is szükség lehet.

Hangsúlyozta, aki nem oltatja be magát az a halált vagy a maradandó sérülést kockáztatja. Kifejtette: a jelenlegi ismeretek szerint százból két ember belehal a betegségbe, húsz pedig maradandó sérüléssel kerül ki a kórházból.

Az oltás mellett kampányoló kollégáira utalva úgy fogalmazott, „mi mind ugyanazt mondjuk: legyenek szívesek a honfitársaim beoltatni magukat, ezzel tudják magukat és minket, a társadalmat és az ország működőképességét védeni”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top