nlc.hu
Aktuális

Szervál ólálkodik a Bükkben

Mit keres ez a szervál a Bükkben?

Noha szervál és ember közt lehet jó viszony, az állat alapvetően nem barátságos.

Júliusban írta meg az nlc is, hogy egy szervál ébresztett egy nőt Atlantában, és csak remélni tudjuk, hogy mindez a Bükkben nem fordul elő. Az Index írása szerint az elmúlt napokban többen is lefilmeztek egy szervált a Bükki Nemzeti Park területén.

A videók alapján valószínűleg egy szelídített állatról van szó, amelyet Borsodnádasd és Eger határában is láttak. A szervál Afrika viszonylag gyakori faja, főként a szavannákon fordul elő, de egyik eredeti élőhelyén, a dél-afrikai Fokföldön már kihalt, és a Szaharától északra is a kihalás fenyegeti. Magyarországon a budapesti és a veszprémi állatkertben is egy-egy tenyészpár él.

Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay 

Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay 

A 67–100 centiméter hosszú ragadozó zsákmányai főleg rágcsálók, nyulak, borzok és madarak, ezek elejtéséhez képes akár 3 méter magasra is felugrani. Az Index megjegyzi, hogy bár a szervál nem háziállat, néhol mégis házi kedvencként tartják, mivel gazdájával szoros és gyengéd kapcsolatot alakít ki, és intelligensebb is a házi macskáknál. Ennek ellenére legfőbb ellenségei az emberek, akik előszeretettel vadásznak rá gyönyörű bundájáért.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top