nlc.hu
Aktuális

Extrém hideg tél 2022-ben

Tényleg brutális tél várható idén?

Sokan a januártól beköszönő jégkorszaktól tartanak. De valóban van mitől félni?

Bár sokan írtak arról, hogy különösen hideg lesz ez a tél, a masfelfok.hu újságírója szerint, az igazság az, hogy jelenleg nem tudjuk megmondani, pontosan milyen lesz a tél: a hosszútávú előrejelzések ma még nem minden esetben pontosak (különösen Európára). 

Mi is megírtuk, hogy jégkorszaki hideget jósolnak a meterológusok, ami a poláris örvény gyengülésének köszönhető. A poláris légörvény egy ciklon a sarkok fölött, amely helyben tartja a hideg levegőt, ezzel megóvja a jégsapkákat az olvadástól, a délebbre eső területeket pedig a fagyoktól. Az időként megfigyelhető hidegbetörések és a sarki jég olvadása összefügg a poláris örvény gyengülésével.

Az örvény gyengülésének és széttöredezésének egyik oka a sztratoszférikus felmelegedés, amikor néhány napon belül akár 30-40 Celsius-fokkal is feljebb mehet a sztratoszféra hőmérséklete. Az előrejelzések szerint ezt követően a poláris örvény idén széttöredezhet, amely azt eredményezheti, hogy brutális hideg árasztaná el a Észak-Amerikát és Európát. A hosszú távú előrejelzési modellek szerint december 27-től veheti kezdetét az erőteljes sztratoszférikus felmelegedés. Csúcspontját december 30-án éri el, amelynek következtében január első napjaiban elkezdődhet a poláris légörvény felbomlása, és szétáradhat a hideg.

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Havat takarít egy munkás a hóviharban Norilsk városában (Fotó: Nikolaj Shhipko / Sputnik via AFP)

A cikk írója szerint azonban A poláris örvény, amire sok, extrém hideget ígérő előrejelzés és hír épül, egy olyan összetett légköri jelenség, amelynek alakulásából szintén nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni.

Jelenlegi tudásunk és előrejelző modelljeink segítségével csupán 1-2 hétre tudunk megbízható előrejelzéseket készíteni – ez az az időtáv, amin még elkülöníthető az egyes napok időjárása. Vannak hosszútávú (pl. évszakos) modellek is, melyekben a bolygónk lassabban változó rendszereit is figyelembe véve hetek vagy hónapok kiátlagolt értékei alapján elemezhetjük a várható időjárást, itt azonban sokkal nagyobb a bizonytalanság – trendekről (weather patterns), azaz például egyes területeken egyre inkább enyhülő telekről, vagy rendszeresebben érkező hőhullámokról könnyebben beszélhetünk, mint arról, hogy akár ezek alapján mi várható konkrétan a következő hónapokban” – írja a szakember.

Nem vonhatunk le olyan merész következtetéseket, hogy extrém hideg telünk lesz csak azért, mert statisztikailag egy távkapcsolat miatt nagyobb az esély idén télen egy gyengébb poláris örvényre” – vonja le a következtetést.

tél

Fotó: Unsplash

Azért készülj a télre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top