nlc.hu
Aktuális

5 év alattiak oltása: 2022-ben érkezhet a vakcina

A Pfizer szerint 2022-ben érkezhet a COVID vakcina az 5 év alatti gyermekek számára

Már csak egy korosztály nem kap védelmet a koronavírus ellen: az 5 év alatti gyermekek. De ők sem maradnak vakcina nélkül, a Pfizer-nél már folynak a számukra kifejlesztett oltással kapcsolatos tesztelések.

A szakértők szerint mihamarabb el kellene kezdeni oltani a 12 év alattiakat is, ugyanis a koronavírus negyedik hulláma alatt egyre több a súlyos tüneteket produkáló gyerek. A Bethesda Gyermekkórház igazgatója az RTL Klub Híradójában korábban arról számolt be, hogy hétről hétre emelkedik a koronavírusos gyermekek száma. Ráadásul, míg az előző hullámokban enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, addig most jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknél agresszívabb formában jelentkezik a vírus.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint az elmúlt másfél év karanténidőszak is tehet arról, hogy a vírus agresszívabban támadja meg a gyerekeket, ugyanis ebben az időszakban jóval kevesebb kórokozóval találkoztak. Épp ezért a hazai orvosok azt tanácsolják a szülőknek, hogy mihamarabb oltassák be a hamarosan  (december 20-a  környékén) Magyarországra is megérkező Pfizer/Bionteck koronavírus elleni oltással. Az 5-11 éves gyerekek számára kifejlesztett vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az elmúlt hetekben engedélyezte. A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

koronavírus, gyerekek, vakcina

Gyerekek Covid-19 elleni oltás után, Ecuadorban (Fotó: Getty Images)

Nálunk is – ahogy a legtöbb országban a világon – a szülők belátására bízzák a gyermekek oltását. Costa Rica lett az első olyan hely, ahol kötelezővé teszik a gyerekek koronavírus elleni védőoltását 2022 márciusától.

Hamarosan érkezhet az 5 év alattiak vakcinája is

Egyedül az öt év alatti korosztály maradt vakcina nélkül, ám várhatóan ők sem túl sokáig. Legalábbis a Pfizer november eleji, harmadik negyedéves eredménybeszámolójában azt írják, hogy a vállalat 2021 negyedik negyedévére tervezte a 2 és 5 év közötti gyermekek számára kifejlesztett COVID-19 vakcinával kapcsolatos első adatok megjelenését, 2022 első felében pedig a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekek számára kifejlesztett oltásokra vonatkozó első adatokat jelentetnék meg.

A vállalat reméli, hogy a 2-5 évesek vakcinája esetében 2022 első felében, 2022 második felében pedig a 6 hónapos és 2 éves kor közöttiek számára készült oltóanyag is megkapja a hatósági engedélyt. 

A Pfizer és a BioNTech az 5-11 éves korú gyermekek számára nemrégiben jóváhagyott oltás mellett egy klinikai kísérletben már tesztelte az említett két korcsoportra vonatkozó vakcinákat. Az 5 év alatti gyermekeknél két adag (három hét különbséggel beadott) három mikrogrammos adagot teszteltek, amely kisebb, mint az 5-11 éves korúaknak beadott 10 mikrogrammos adag. Ez a 10 mikrogrammos adag már csak egyharmada annak, amit a Pfizer és a BioNTech 12 évesnél idősebbeknek ad be.

Miért tart tovább a legkisebb csoport tesztelése?

A szakértők szerint ennek több oka is van. „A COVID-19 vakcina esetében például meg kell győződnünk arról, hogy nem zavarja a rutinszerű gyermekkori oltások által létrehozott immunitást – és hogy a szokásos oltási protokollok nem zavarják a COVID-19 vakcinát” – mondta Moshe Arditi, a Cedars-Sinai gyermekgyógyászati fertőző betegségek osztályának tudományos igazgatója egy interjúban.

„És ennek felmérése még eltart egy ideig”

– tette hozzá Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója, aki úgy véli, hogy a kisgyermekeknek szánt adagok bevezetése egy újabb kritikus mérföldkő lesz a közegészségügyi válsághelyzet kezelésében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top