nlc.hu
Aktuális

A Pfizer vakcina magyarországi engedélyeztetése

Akár már az év végén megtörténhet itthon a Pfizer vakcinájának engedélyezése

Napokon belül pedig Kínából is megérkezhet a szükséges dokumentáció.

A Népszava beszámolója szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyi bizottságban tartott éves meghallgatásán elmondta, leghamarabb a Pfizer vakcinája kaphatja meg a magyar hatóságok engedélyét, és a német-amerikai oltóanyag engedélyezése akár már az év végén is megtörténhet.

Hozzátette, nyugaton jelenleg öt vakcinafejlesztési projekt fut, Magyarország 17,5 millió darabot kötött le. Jelezte, kétszeri beadás szükséges, így ezt a számot mindig osztani kell kettővel, ha az egy főre jutó darabot meg akarjuk kapni. Kínában három gyártóval áll kapcsolatban a kormány, napokon belül innen is megérkezik a szükséges dokumentáció. A múlt héten pedig magyar szakemberek jártak Oroszországban, ahol megtekintették, ők hogyan állnak a vakcinafejlesztéssel

Pusztai Erzsébet virológus is azt nyilatkozta korábban, hogy a Pfizer vakcinájával kezdődhet meg a tömeges oltás. Nagy-Britanniában azóta már jóvá is hagyták a Pfizer/BioNTech vakcina lakossági alkalmazását, már el is kezdték beoltani a 80 év felettieket.

A Pfizer és a BioNtech gyógyszergyártó csoport november elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot, majd közölték, a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot.

A Pfizer logója az amerikai gyógyszergyártó cég Róma Labaro városrészében lévõ székházán 2020. november 18-án.

A Pfizer logója az amerikai gyógyszergyártó cég Róma Labaro városrészében lévõ székházán 2020. november 18-án (Fotó:MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

Hírek a koronavírus elleni oltásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top