nlc.hu
Aktuális

Január közepéig szigorítások Hollandiában

Hollandia bezár az omikron miatt

A közösségi életnek annyi, nagyjából csak a boltok maradnak nyitva.

A BBC szerint karácsonyi zárlatot hirdettek Hollandiában a koronavírus új, omikronra keresztelt variánsa miatt. Január közepéig a nem létfontosságú üzletek, a szórakozóhelyek, a kocsmák, az éttermek és a nyilvános helyek nagy része mind-mind zárva lesznek. 

Ismét kiürülnek az utcák Amszterdamban / Fotó: Unsplash

Ismét kiürülnek az utcák Amszterdamban / Fotó: Unsplash

Az új szabályok vasárnap lépnek életbe. Nem Hollandia az egyetlen, ahol az omikron miatt szigorítanak, Ausztria hétfőtől szigorítja a beutazási szabályokat

Az MTI szombati közleményéből kiderül, hogy eddig 89 országban azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát, és hogy továbbra is kérdés, hogy mekkora veszélyt jelent az új mutáns. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az omikron okozta fertőzések száma háromnaponta másfélszeresére nő azokban az országokban, ahol jelen van a variáns, amely a WHO szerint jelentősen gyorsabban terjed a delta változatnál. Az adott országokban várhatóan rövidesen a delta helyett az omikron lesz a domináns változat.

A WHO szerint továbbra sem világos, hogy az omikron magas terjedési rátája minek tudható be: a természetéből adódóan gyorsabban átadható, könnyebben megkerüli a vakcinák vagy a korábbi fertőzések kiváltotta immunitást, illetve a kettőnek együttesen.

A szervezet megjegyezte, hogy a vírus olyan országokban is gyorsan terjed, ahol magas az átoltottság aránya, illetve a lakosság jelentős hányada meggyógyult a Covid-19-betegségből. “Továbbra is korlátozott adatok állnak rendelkezésre az omikron klinikai súlyosságát illetően. További adatokra van szükség, hogy megismerjük a súlyossági jellemzőit és azt, hogyan befolyásolja a súlyosságot az oltás, illetve a korábbi védettség” – közölte a WHO sajtótájékoztatóján. – Az Egyesült Királyságban és a Dél-afrikai Köztársaságban nő a kórházban ápoltak száma, és tekintettel a fertőzöttek számának gyors növekedésére, az egészségügyi rendszereket gyorsan túlterhelhetik.”

A WHO november 26-án minősítette aggodalomra okot adó variánsnak az omikront.

Az omikron variáns Hollandiában kezdte meg európai pályafutását, miután egy Dél-Afrikából érkező repülőgépen fertőzöttet találtak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top