nlc.hu
Aktuális

A brit legfelsőbb bíróság nemet mondott a nemsemleges útlevélre.

Egyelőre nem lesz nemsemleges útlevél a briteknél

Számos olyan ország van a világban, amely lehetővé teszi a nemsemlegességet az útlevelekben.
nemsemleges, útlevél

A brit Legfelsőbb Bíróság azonban (Supreme Court) elutasította a perkeresetet, amely nemsemleges útlevelek kibocsájtására kötelezte volna a kormányt, írja a BBC. A jogvitát a transznemű Christie Elan-Cane évekkel ezelőtt indította el, arra hivatkozva, hogy az útlevelek kiállításának jelenlegi gyakorlata, miszerint a „nem” rovatban csak és kizárólag férfi vagy nő szerepelhet, sérti az országban hatályos emberjogi törvényeket.

A  brit bírói testület elutasító ítéletük indoklásában azt írták, hogy az útleveleket kérelmezők neme „olyan életrajzi adat, amely segít a hatóságoknak beazonosítani a kérelmező személyazonosságát”

A Pink News szerint számos olyan ország van, amely lehetővé teszi az “X” nemi opciót az útlevelekben, köztük Ausztrália, Ausztria, Kanada, Dánia, Németország, Izland, India, Málta, Hollandia, Új-Zéland, Nepál, Pakisztán, Németország, Málta, Új-Zéland és Uruguay.

A nemsemleges útlevelek megfelelnek az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének a géppel olvasható úti okmányokra vonatkozó elfogadott szabványainak is, és az Egyesült Királyság is elismeri őket, ha azt egy másik ország állítja ki őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top