nlc.hu
Aktuális

A járvány idején született gyerekek fejlődése

Ebben van lemaradásuk a járvány idején született gyerekeknek

Bizonyos területeken kis mértékű lemaradásban vannak a járvány alatt született gyerekek, másban viszont jobbak.
Gyerekágyba teszi egy anya a csecsemőjét

Motoros és szociális fejlődésükben is elmaradnak az átlagtól a 2020 márciusa és decembere között, a koronavírus-járvány alatt született gyermekek hat hónapos korukban egy amerikai felmérés eredménye szerint – írja az Inforádió az NBC nyomán.

Az elmaradás kismértékű, és egyelőre nem tudni, hosszabb távon okoz-e bármilyen problémát. A kommunikációs készségek ugyanakkor magasabb szintet mutattak a pandémia alatt született babáknál. Ez meglepte a kutatókat, éppen ezen a területen számítottak elmaradásra.

Az is meglepte a tudósokat, hogy az eredmények nem függtek az anyák fertőzöttségétől, vagyis a koronavíruson átesett anyák gyermekeinél nem voltak szignifikánsan alacsonyabbak a pontszámok. Ám ezt az eredményt nem szabad úgy értelmezniük a terhes nőknek, hogy nem kell beoltatniuk magukat vagy nem kell maszkot viselniük.

A JAMA Pediatrics című folyóiratban közzétett tanulmányban 255 csecsemőt követtek nyomon a járvány akkori amerikai epicentrumában, New Yorkban.

Egy másik, korábbi kutatás szerint a világjárvány idején született babáknál a bezártság miatt csökkent interakciók alacsonyabb kognitív képességekhez vezettek. Mindezek akár az is jelenthetik, hogy a jövőben lesz egy olyan gyerekcsoport, amely a bölcsődékbe, óvodákba és iskolákba kerülve nagyobb szükségletekkel rendelkezhet a megszokottnál.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/RODNAE Productions)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top