nlc.hu
Aktuális

Burján Csaba nem mehet a téli olimpiára

Nem lesz ott Burján Csaba a pekingi téli olimpián

A gyorskorcsolyázó, aki a magyar sporttörténet első téli olimpiai aranyát nyerte, két éve sértette meg kínai edzője nemzeti büszkeségét

Kihagyták a téli olimpiai csapatból az olimpiai bajnok Burján Csabát, aki két éve beszólt Kínának egy posztban – hívta fel a figyelmet a különös döntésre a 444. Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség elnöke csütörtökön jelentette be, hogy kik utazhatnak a pekingi téli olimpiára a rövidpályás gyorskoricsapat tagjaiként. A hét kvótás helyből négy gazdája lényegében előre tudható volt: a két Liu-fivér, Shaolin Sándor és Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra. A bejelentésből most kiderült, hogy hozzájuk, a nőknél Kónya Zsófia csatlakozhat, a férfiaknál pedig Nógrádi Bence és Varnyú Alex, míg Sziliczei-Német Rebeka utazó tartalék lett, Tiborcz Dániel pedig nem utazó tartalék. Ez azt jelenti, hogy Burján Csaba nem került be a csapatba.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A hírportál felidézte, hogy Burján a magyar sporttörténet első téli olimpiai aranyát nyerte meg négy éve Pjongcsangban a férfi váltó tagjaként, majd a 2019-es EB-n is még az aranyérmes váltó tagja volt 5000 méteren. Utána egy akkoriban inkább csak gyerekes hülyeségnek tűnő ügy törte meg a pályafutását:

2019 decemberének elején Japánból utazott Kínába a válogatott. A sanghaji reptéren sokat kellett várakozniuk, az ezen felháborodott Burján egy kép mellett a “F*cking China” vagyis “K*baszott Kína” szöveget posztolta ki az Instagramjára. Ez annyira felháborította a magyar válogatott kínai edzőjét, Csang Csing Linát, hogy a magyar szövetség vezetőihez fordult. Az edző a kínai CGTN televíziónak azt nyilatkozta „Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat”. Egyúttal közleményt adott ki Magyarországon, melyben saját szakmai teljesítményének hangsúlyozása és lemondásának bejelentése mellett azt követelte, hogy kérjen tőle nyilvánosan bocsánatot a Magyar Gyorskorcsolya Szövetség. Ezt meg is történt, Burjánt pedig 2020 februárjában egy évre eltiltotta a hazai szövetség. A jelek szerint azonban – fogalmazott a portál – ez sem volt elég ahhoz, hogy a szupereredményes edző megbocsásson neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top