nlc.hu
Aktuális

Nem véd az omikrontól a Sinovac-vakcina

Világszerte okozhat gondokat, hogy a Sinovac nem véd az omikron ellen

Kínában újabb lezárásokat rendeltek el, ami a teljes globális ellátási láncot veszélyeztetik.

Nem véd a kínai Sinovac-vakcina a koronavírus omikron variánsa ellen, így az azzal oltott kínai lakosság szinte teljesen védtelen a gyorsan terjedő mutációval szemben. Ez az önmagában is aggasztó tény Kína zéró koronavírus-stratégiája miatt újabb, soha nem látott zavarokat hozhat a globális ellátási láncokban. Miközben a nyugati vakcinákat használó országok megpróbálnak együtt élni az oltott embereket kevésbé veszélyeztető omikronnal, Kína ezt nem teheti meg – idézte az Eurasia Group kockázatelemző cég álláspontját az RTL.hu.

kínaik, koronavírus, omicron

Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Mint ismert, Kína minden országnál szigorúbb intézkedésekkel akadályozta meg eddig, hogy a világ legnépesebb országában elterjedjen a koronavírus, és ez egészen mostanáig hatékonynak bizonyult. Az omikron azonban új helyzetet teremtett. A rendkívül gyorsan terjedő vírusvariáns ugyanis már megjelent az országban, ahol a több esetben is megkérdőjelezett hatékonyságú Sinovac-vakcinával oltott lakosság gyakorlatilag nem rendelkezik antitesttel az omikron ellen. Az új variáns jelentette veszélyre válaszul a kínai vezetőség legalább húszmillió embert zárt több városban is az otthonukba a közelmúltban abban bízva, hogy ezzel sikerül megakadályozni egy nagyobb járvány kitörését a februárban kezdődő pekingi téli olimpia előtt.

Az Eurasia Group egyenesen 2022 legnagyobb globális kockázatának nevezte kínai zéró covid stratégiát. A gazdasági szakértők ugyanis attól tartanak, hogy egy újabb sor lezárás jön majd Kínában, amely érintheti a globális ellátási láncban kulcsszerepet játszó kínai gyárakat és kikötőket.

Az RTL idézte a HSBC ázsiai szakértőjét, aki szerint soha nem látott zavarokhoz vezet a globális ellátási láncban, ha az omikron elterjed Ázsiában. A Samsung, a Micron, a Volkswagen és a Toyota szintén jelezte már, hogy fennakadásokat okoztak gyáraikban az omikron miatt bevezetett kínai intézkedések.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top