nlc.hu
Aktuális

Nem oltatta be magát, elmaradt a szívátültetése

Elutasították a beteg szívátültető műtétjét, mert nem volt beoltva

Végre megkapta volna az életmentő szívet, de mivel nem volt hajlandó beoltatni magát, a bostoni kórház úgy döntött, nem végzi el a transzplantációt.

A 31 éves DJ Ferguson éveket várt arra, hogy új szívet kapjon, és jött is az örömhír arról, hogy végre sor kerülhet a beavatkozásra. Csakhogy kiderült, a Harvard második legnagyobb oktatókórházában, a massachussettsi Brigham and Woman’sben kizárólag teljesen beoltott embereken végeznek transzplantációs műtéteket, így az oltást elutasító férfi végül lekerült a hosszú várólistárólírja a LadBible.

A rendelkezésre álló szívek mennyiségét tekintetbe véve figyelünk arra, hogy az átültetett szívet kapó betegnek a lehető legnagyobb esélye legyen a túlélésre

– kommentálta a döntését a kórház, hozzátéve, hogy számos követelménye van egy transzplantációnak, az életmódbeli feltételek mellett például a Covid-vakcina is.

Szív

Nem kérte a vakcinát, nem kaphat új szívet (Illusztráció: Getty Images)

Mivel az immunrendszert drasztikus terhelés éri egy ilyen beavatkozás során, a feltételeket azért támasztják, hogy a betegnek a műtét után minél nagyobb esélye legyen az életben maradásra. A kórház közleménye arra is utal, hogy az oltatlanságon kívül más oka is lehet DJ Ferguson elutasításának, de a beteg adatainak védelmére hivatkozva ennél több információt nem adhattak. A férfi tavaly november óta van kórházban, egy örökletes szívproblémában szenved. Ferguson azért nem oltotta be magát, mert hallott arról, hogy az oltások egyik lehetséges, ritka mellékhatása a szívgyulladás. Az amerikai járványügyi hivatal arra biztatja váró vagy azon átesett betegeket, hogy teljeskörűen oltassák be magukat, mert a fent említett mellékhatás nagyon ritkának és átmenetinek számít. Egy szívátültetéshez hasonló komplex műtét után ugyanis az ember immunrendszere szinte teljesen leáll, akár egy egyszerű megfázás is végzetes lehet rá nézve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top