nlc.hu
Aktuális

Ukrán válság: amerikai katonák jöhetnek Magyarországra

Amerikai katonák jöhetnek Magyarországra az ukrán válság miatt

Szijjártó Péter elismerte, hogy a honvédelmi minisztérium tárgyal az amerikai csapatok ideiglenes Magyarországra telepítéséről.

Két nappal ezelőtt a CNN írt arról, hogy az esetleges ukrajnai orosz invázió előtt több ezer amerikai és szövetséges katonát vezényelhetnek kelet-európai NATO-tagországokba, köztük Romániába, Bulgáriába és Magyarországra.

Pénteken Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter megerősítette, hogy a honvédelmi minisztérium tárgyalásokat folytat a NATO-katonák magyarországi telepítésére vonatkozó amerikai megkeresésről.

Amerikai katonai konvoj

A kép illusztráció. Amerikai katonák, valamint szállító- és harcjárműveik a NATO Defender Europe 20 Plus elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton a lengyelországi Drawsko Pomorskiében lévő gyakorlótéren 2020. június 7-én (Fotó: MTI/PAP/Marcin Bielecki)

A CNN információját illetően, amely szerint 1000 fős egységről lehet szó, meghökkenését fejezte ki, mondván, ő még senkitől nem hallotta ezt a számot, tehát pusztán álhírről van szó. Arról viszont nem beszélt, hogy akkor valójában hány katona érkezhet. 

A tárcavezető az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban leszögezte, hogy kizárólag a higgadt, nyugodt, kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszéd vezethet megoldásra, ezért folytatni kell a magas szintű egyeztetéseket.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top