nlc.hu
Aktuális

Az omikron lopakodó variánsa itthon

Hivatalos: Nálunk is megjelent az omikron “lopakodó” alvariánsa

Ellentmondásosak az információk az új variánsról.

Magyarországon már 94 százalékban az omikron variáns terjed, a maradék 6 százalékért még a delta variáns a felelős – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a Tv2-nek. Arról is beszélt, hogy megjelent nálunk is az omikron alvariánsa, a BA.2, amit lopakodó variánsnak is neveznek – idézi a hvg.hu.

Müller kiemelte, a BA.2 a PCR-tesztekkel kimutatható, ugyanakkor vannak olyan omikron specifikus tesztek, amelyekkel nem detektálható, innen is kapta a nevét. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi tapasztalatok szerint nincs ok az ijedelemre, ugyanaz a klinikai viselkedése, mint a többinek: nem okoz súlyosabb tüneteket, illetve nem támad más szerveket. A tiszti főorvos szerint úgy tűnik, az új változat felbukkanásának nincs különösebb járványügyi jelentősége.

koronavírus tesztek

Fotó: Unsplash

Ezzel szemben Rusvai Miklós azt mondta,  az új omikron-változat még sokkal gyorsabban terjed, mint az eredeti omikron, viszont a megbetegítőképessége enyhébb lehet. Ám ő is azon a véleményen van, hogy ezektől az új változatoktól továbbra sem kell félni.

A Reuters hétfőn arról számolt be, hogy a BA.2 már elkezdte kiszorítani a BA.1-et, vagyis az eredeti omikront. A vírusok követésével foglalkozó nyilvános adatbázis, a GISAID adatai szerint a BA.2 a Dániában előforduló esetek nagyjából 82 százalékáért lehet felelős. Az Egyesült Királyságban az esetek 9 százalékát, az Egyesült Államokban pedig 8 százalékát tette ki a hét elején. A WHO is azt közölte, hogy a BA.2 változata nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti változat.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top