nlc.hu
Életmód

A lopakodó omikron fertőz nálunk

Új mutáns terjed Magyarországon, lopakodó omikronnak is nevezik

Az oltatlanoknál súlyos megbetegedéseket okozhat a szupermutáns.
oltás

Az új fertőzések több, mint felét már az új omikron variáns okozza Magyarországon. Rusvai Miklós víruskutató azt nyilatkozta a Tényeknek, hogy az új mutációt lopakodó omikronnak is nevezik, mert a PCR-tesztek sem tudnak különbséget tenni a két változat között.

Ez az új omikron-változat még sokkal gyorsabban terjed, mint az eredeti omikron, viszont a megbetegítőképessége enyhébb lehet. “Szerintem a jelenlegi nagy számú fertőzésnek minimum a felét, de szerintem a nagyobb részét már ez a variáns okozza” – mondta el Rusvai. A szakember úgy véli, nem kell aggódni, mivel ennek kisebb lehet a megbetegítőképessége. “Egyelőre semmi nem cáfolja azt a megfigyelést, hogy minél újabb variánsok és minél fertőzőképesebb variánsok alakulnak ki, a megbetegítőképességük annál enyhébb. Tehát ezektől az új változatoktól továbbra sem kell félni” – jelentette ki.

Rusvai Miklós szerint a koronavírus különböző mutációi már velünk maradnak, azonban a járvány előbb-utóbb náthává fog szelídülni.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Bús Csaba

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top