nlc.hu
Aktuális

Ukrajna: a nők tanfolyamokon tanulják, hogyan éljenek túl egy háborút

„Tanuld meg, hogyan védd meg az otthonodat még ma” – így készülnek fel az ukrán nők a legrosszabbra

Az orosz invázió veszélye fokozatosan beszivárog az emberek mindennapi életébe, és az ország fővárosában, Kijevben a nők tanfolyamokra járnak, hogy megtanulják, hogyan készüljenek fel egy háborús helyzetre.

„Tanuld meg, hogyan védd meg az otthonodat még ma”

– áll Ukrajna városaiban jó néhány óriásplakáton, amelyen egy mosolygó fiatalember integet teljes harci felszerelésben. Az ukrán területvédelmi erők (az ottani hadsereg egyik ága) reklámja úgy tűnik, működik, polgárok ezrei jelentkeznek önkéntes kiképzésekre arra az esetre, ha segíteniük kellene városaik védelmében.

A felhívások nemcsak férfiaknak szólnak, a Facebookon több mint 4000 nő jelezte érdeklődését egy tanfolyam iránt, amit a „Túlélés városi körülmények között katonai akció esetén” címmel hirdettek meg.  Az ABC azt írja, hogy eredetileg egy körülbelül 50 fős előadást terveztek, de a tanfolyam meghirdetését követő egy héten belül csak Kijevben mintegy 1000 nő jelentkezett, míg az ország többi részéből még nagyobb volt az érdeklődés. Végül, a koronavírus-járvány szabályai és a szervezők, az Ukrán Női Gárda nevű önkéntes csoport által talált helyszín mérete miatt csak mintegy 200-an tudtak részt venni a az első foglalkozáson.

Az Olena Biletska jogász által alapított szervezet 2014 óta 2018-ig volt aktív ebben az időszakban önvédelmi és egyéb képzéseket nyújtott nőknek , ám ezt követően a tanfolyamaik iránti igény alábbhagyott. Tavaly azonban, amikor felerősödött az orosz invázió veszélye, az érdeklődés újra megugrott.

Ukrajna háborús konfliktus nők tanfolyam oroszország

Kijevi nőknek mutatnak önvédelmi technikákat egy előadáson, 2022 február 5-én (Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

A jelentkezési “kedv” érthető,  hiszen 2014-2015 óta egyre nő a feszültség Oroszország és Ukrajna között: az elmúlt hetekben több mint százezer orosz katona vonult fel a határra, és egyes országok már elkezdték hazaküldeni a követségi személyzetüket. A feszült, bizonytalan helyzet ismerős az ukránok számára, hiszen az elmúlt nyolc évben távolról sem békés események határozták meg a közhangulatot: a Majdan-forradalom után Oroszország annektálta Krímet, majd háborút szított a keleti Donbász régióban, amely 14 ezer ember halálát követelte. Nincs abban semmi meglepő, ha ez elmúlt évek történései, és az eszkalálódó háborús konfliktus arra sarkallták az ukrán nőket, hogy egy gyorstalpalón megtanulják, miként menthetik meg a családjukat, és hogyan helyezhetik magukat viszonylagos biztonságban egy erőszakos környezetben. Ezen a pár napos, innen nézve kicsit bizarr workshopon megtanítják őket alap önvédelmi technikákra, arra, hogyan kell meneküléshez úgynevezett vésztáskát csomagolni, és egyéb olyan készségekre, amelyek egy háborús konfliktus esetén hasznosak lehetnek. Olena Biletska az ABC-nek elmondta, hogy a háború kezdete óta rengeteg ember halt meg, és ma több millióan szorulnak humanitárius segítségre, így az egyre forróbb helyzet nagyon is megkívánja az ilyen jellegű képzéseket.

A nőket ezeken a képzéseken arra próbálják felkészíteni, hogy mi történhet egy háborús helyzetben, milyen támadások léteznek, hogyan lehet felismerni azokat, mit kell tenni a túlélésért,  és hogyan lehet elmenekülni a városból. 

„Három gyermek anyukája vagyok, a legkisebb még csak hároméves, ezért minden fontos dologgal tisztában kell lennem, például azzal, hogy hol vannak a bunkerek, ha Oroszország a levegőből támadná Kijevet” – magyarázta egy tanfolyamra jelentkező nő az Irish Times-nak, és azt is elmesélte, hogy már vásárolt konzerveket, és a családi iratokat is intézi, így szeretne felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre. 

Ukrajna háborús konfliktus nők tanfolyam oroszország

AK-47-es gépfegyver használatát mutatja egy ukrán katona (Fotó: Sergey BOBOK / AFP)

„Soha nem leszel készen a háborúra. De legalább lehet valamiféle terv a fejedben, és tudod, mit kell tenned egy bizonyos helyzetben” – mondta egy Oksana nevű nő az ABC-nek, míg másikuk, Irina Kravcsuk így fogalmazott:  „Azért jöttem, hogy megtanuljam, hogyan védjem meg a családomat, és megtudjam, mi lehet az A, B és C terv egy orosz invázió esetén” 

Az ukrán hadseregben egyébként 23 százalékos a nők aránya, és az utóbbi 10 évben a tizenötszörösére nőtt a számuk. A nők nagyjából fele katona, a többiek civilként segítenek. 2008-ban csak 1800 nő szolgált Ukrajna hadseregében, 2017-ben 23 ezer, tavaly pedig már csaknem 30 ezer (29760). Ennek fő oka a jelenleg is tartó orosz konfliktus.

A polgári védelem nem ismeretlen fogalom Ukrajnában

Már 2014-ben is, amikor az oroszok által támogatott szakadárok elleni háború kezdődött keleten, az önkéntes brigádok tették ki az ország erőinek nagy részét. Volodimir Havrylov nyugalmazott ukrán tábornok szerint a helyzet most teljesen más. A férfi az NPR-nek azt mondta, hogy szerinte a több mint 200 000 aktív szolgálatot teljesítő katonával rendelkező ukrán hadsereg jól képzett és felkészült, és ami a legfontosabb, rendkívül motivált, olyan emberek alkotják, akik a saját területük védelméért harcolnak. Szerinte nemcsak a hadsereg  tagjai, hanem az egyszerű polgárok is egyre inkább magukénak érzik az ügyet.

„A csapataink, a hadseregünk és a civil társadalom is rendkívül motivált ahhoz képest, ami 2014-ben volt” – mondja. „Ma már több mint 400 000 állampolgár vesz részt mindenféle tevékenységben, hogy segítse a keleti háborús erőfeszítéseket. Ez egy nagyon kritikus tömeg, amely 2014-ben még hiányzott”

Ahogy Volodimir is mondja bőven akadnak olyan civil önkéntesek, akik védelmi feladatokat kívánnak ellátni, ők azok, akik jelenleg harci öltözékben, fegyverek fa másolatával tréningeznek a Területi Védelmi Erők részmunkaidős tartalékosaiként. Az NPR cikke szerint a kiképzést 2014 után hozták létre, amikor Oroszország elfoglalta és annektálta a Krímet. Tavaly azonban a gyakorlatokat megnyitották a hétköznapi polgárok előtt is, az ország stratégiai védelmi tervének részeként egy esetleges orosz invázió esetére, hogy elősegítsék a népi ellenállást, ha az ukrán hadsereg túlterhelt lenne. A tanoncok lőni és kúszni tanulnak, gerillataktikákat sajátítanak el egy részben felépített cementgyár területén.

Ukrajna háborús konfliktus nők tanfolyam oroszország

Civilek tanulnak fegyveres önvédelmet Kijev egy elhagyatott gyárterületén (Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP)

A kiképzésen részt vevő civilek szerint 50-50 százalék az esélye annak, hogy az orosz csapatok bevonulnak, sokan úgy vélik, nem véletlen, hogy Oroszország több mint 120 000 katonát állomásoztat az ukrán határon, és katonai felszereléseket szállít a szomszédos Fehéroroszországba. A zászlóalj parancsnokhelyettese, az 50 éves Vlas Honcharuk szerint az ukránoknak képesnek kell lenniük arra, hogy ha támadás éri őket, blokkról blokkra megvédjék városaikat.

Azért vagyok itt, mert ukrán vagyok, és háború folyik. Mert Putyin valójában a 21. század Hitlerje. A történelem ismétlődik.

– mondta a férfi a lapnak.

„Úgy éreztem, számomra itt az ideje, hogy felkészüljek” – fogalmazott egy másik férfi, Jegor Soboliev , aki azután jelentkezett a kiképzésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elkezdett csapatokat vezényelni Ukrajna határához.

Amíg a civil lakosság próbál felkészülni a legrosszabbra, addig az elnök, Volodimir Zelenszkij a múlt héten a nemzetközi médiának tartott sajtótájékoztatón lekicsinyelte a teljes körű invázió veszélyét. „Nem látunk nagyobb eszkalációt, mint korábban” – mondta, és szerinte az, hogy az orosz csapatok létszáma nő, nem újdonság, a jelenség 2021 elejétől tart. Ennek ellenére az elemzők, hírszerzők és politikusok is aggódnak amiatt, hogy robbanni fog a helyzet, bár sokak szerint még elkerülhető a nyílt orosz-ukrán háború, amivel mindenki rosszul járna. Ukrajna teljesen destabilizálódna, az orosz gazdaság összeroppanna a nyugati szankciók súlya alatt, Európa pedig energiaválságba sodródna. És nagy eséllyel a politikai és gazdasági lecsapódásai minket is elérnének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top