nlc.hu
Aktuális

Szlávik János elmondta, meddig tart a járvány

Szlávik János elmondta, meddig tart még a járvány

Egyre több ország oldja fel a korlátozásokat, mert már látni, hogy a járvány nem olyan súlyos, mint régebben, ugyanakkor a WHO tart az új variánsok megjelenésétől.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint már ebben az évben vagy jövőre véget érhet a koronavírus-járvány. Azt már látni lehet, hogy az omikron variáns kevésbé súlyos egészségügyi válságot okoz, mint például a delta, ami jó hír, de a WHO aggódik amiatt, hogy világszerte még mindig sok az oltatlan, és ez kedvez annak, hogy új, esetleg az omikronnál pusztítóbb variánsok jöjjenek létre és kezdjenek el terjedni – írja az Index.

Szlávik János tavaly decemberben

Szlávik János decemberben az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Szlávik szerint az már kiderült, hogy a védőoltások valamilyen szintű védelmet az összes variáns ellen nyújtanak. A mostani hullám csúcsán már túl vagyunk, de attól még, hogy ez a variáns – ami a fertőzések több mint kilencven százalékát adja Magyarországon – kevésbé súlyos, mint a delta, ha valaki kórházba kerül, az valószínűleg több hétig ott marad. Az egészségügyön továbbra is nagy emiatt a nyomás. Úgy látja, a fiatalok könnyebben vészelik át a betegséget, az idősek közül viszont máig sokan kerülnek kórházba. Jelenleg a kórházban fekvő koronavírus-fertőzöttek közül néhány százalékot kezelnek tüdőgyulladással, az intenzív osztályokon döntően oltatlanok fekszenek. A szakember felhívta rá a figyelmet, hogyha épp stagnál vagy csökken is a fertőzések száma, nagyon fontos, hogy mindenki beoltassa magát, mert bármikor jöhet egy újabb variáns.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top