nlc.hu
Aktuális

Szja-visszatérítés: ez a teendő, ha nem érkezett meg a pénz

Szja-visszatérítés: figyelmeztetést adott ki a NAV

A NAV közzétette, mit tegyen az, aki február 15-ig nem kapta meg az szja-visszatérítést.

Február 15-ig kellett a személyi jövedelemadó visszatérítésének megérkeznie a bankszámlákra, sokan azonban hiába várták a pénzt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezért tájékoztatást tett közzé, hogy mi a teendő, ha valaki nem kapta meg az szja-visszatérítést.

Mint írják, a kifizetés több okból is elmaradhatott, előfordulhatott például azoknál, akik nem nyújtottak be VISSZADO-nyilatkozatot, vagy a róluk rendelkezésre álló adatokban olyan ellentmondás tapasztalható, ami alapján az automatikus kiutalás nem lehetséges, így az adóhatóság nem utalta ki automatikusan az szja-visszatérítést február 15-éig.

Ha az érintettek jogosultak a visszatérítésre, az szja-bevallási tervezetük kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásukban igényelhetik a nekik járó összeget

– közölte a NAV.

Vagyis aki eddig nem kapta meg a visszatérítést, az automatikusan már nem is fogja, csak ha ha utánajár.

Bankjegyeket vesz ki egy pénzkiadó automatából (ATM) egy ügyfél a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én.

Sok bankszámlára nem érkezett meg az szja-visszatérítés összege (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A NAV 1819-es telefonszámon elérhető infóvonala megemelt létszámmal fogadja a hívásokat, azonban a vonalak túlterheltsége miatt a várakozási idő esetenként nőhet.

Az adóhatóság honlapján részletes kisokos található az szja-visszatérítésről, kezdve azzal, hogy mi alapján számolják ki, ki jogosult rá, illetve mi a teendő, ha valaki nem ért egyet a kiutalt szja-visszatérítés összegével vagy nem kapta meg a pénzt.

Szakértők arra számítanak, hogy az szja-visszatérítés felpörgetheti a lakásfelújításokat, és az extra pénz miatt jelentősen bővülhet a kiskereskedelmi forgalom februárban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top