nlc.hu
Aktuális

Sopronban ma 21 fokot mutatott a hőmérő

Sopronban dőlt meg az országos melegrekord

Ugyan ma Budapesten ezt talán nehezebb észrevenni, az ország több pontján igazán meleg az idő. Sopronban például 21,1 fokot mértek, ami ezen a napon új országos rekordnak számít.

Korábban az országos csúcsot február 17-én Sellyén mérték, akkor a hőmérő higanyszála 18,6 fokot mutatott. Ma ezt a melegrekordot Sopronban két és fél fokkal sikerült felülmúlni, amit az időkép hálózata még délelőtt 11:30-kor mért a nyugati városban – írja a Telex.

Sopron belvárosa

Sopron belvárosa felülnézetből (fotó: Pixabay)

Az Országos Meteorológia Szolgálat szerint a különösen meleg időjárás annak köszönhető, hogy egy hidegfrontot megelőző melegfront délies szele alakította a hőmérsékletet arrafelé. „Az Alpok keleti gerincén átbukó délnyugati szél főn hatást hoz létre a hegy északi oldalán. A leáramló levegő kiszárad és felmelegszik, így ugyanazon szinten, csak a hegy széllel átellenes oldalán jóval melegebbet hoz. Tavasszal sokszor a főn végzi a hatalmas hó- és jégmezők olvasztását, emiatt a tavasz hírnökének is tekintik” – írják az oldalukon. Ezzel szemben Bükkszentkereszten csak 4 fokot mértek.

Pénteken hosszabb napos időszakokra számíthatunk, kevés helyen alakulhatnak ki kisebb záporok. A 9-15 fok közötti idillt erős nyugati-délnyugati szél zavarhatja meg. Szombaton borongós idő köszönt ránk, a Dunántúlon több esővel, délután a hőmérséklet 8-14 fok között alakul. Vasárnap már valamivel több napsütésre számíthatunk, ha kirándulni szeretnénk, érdemes a hét utolsó napját megvárni vele. Leginkább északon lehet eső, a magasabb pontokon pedig akár havas eső is. A hőmérséklet a szombatival azonos marad. Hétfőn pedig egy újabb hidegfront hoz magával erős szelet az országba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top