Az amerikai hírszerzés szerint az orosz hadsereg megkapta a parancsot Ukrajna lerohanására

S. Z. | 2022. Február 20.
Az amerikaiak szerint Putyin meghozta a döntést Ukrajna lerohanásáról.

Az Egyesült Államok hírszerzésének információi szerint az orosz haderő parancsnokai megkapták a parancsot, hogy kezdjék meg Ukrajna lerohanását, a katonai vezetők konkrét terveket készítenek egységeik manőverezésére a frontvonalban – mondta egy amerikai tisztviselő a CBS Newsnak.

Mindez nem jelenti azt, hogy az orosz invázió biztosra vehető, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök még mindig megváltoztathatja a parancsokat, ha meggondolja magát.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép vasúti szerelvényekre helyezett harcjárművekről a Krím-félszigeten lévő Bahcsiszarajban 2022. február 15-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Ukrajna és Oroszország között hetek óta pattanásig feszült a helyzet. Miközben Moszkva folyamatosan azt kommunikálja, hogy a békés megoldást keresik, Joe Biden amerikai elnök pénteken arról beszélt, „meg van győződve” arról, hogy Putyin meghozta a döntést Ukrajna lerohanásáról. Szerinte az orosz erők a következő napokban szándékoznak támadást indítani.

Oroszország nagyjából 150 ezer katonát, harci repülőgépet és felszerelést összpontosított Ukrajna három oldalán, Fehéroroszországban pedig folytatódnak a 30 ezer orosz katonával közös hadgyakorlatok, amelyeknek a hétvégén kellett volna befejeződniük.

Az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn brüsszeli tanácsülésükön.

Exit mobile version