nlc.hu
Aktuális

Benkő Tibor szerint készen kell állni az ukrán menekültek befogadására

Benkő Tibor: Akár több tízezer ukrán menekült befogadására is készen kell állni

A honvédelmi miniszter, Benkő Tibor az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a kialakult helyzetről.

2022. 02. 24.: Oroszország megtámadta Ukrajnát

Csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin„különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. Ahogy azt mi is megírtuk, rakétatámadások érték a kelet-ukrajnai szakadár államok közelében lévő ukrán településeken lévő ukrán katonai célpontokat és Kijevből is robbanásokat lehetett hallani. A belügyminisztérium közlése szerint az oroszok rakétákkal lövik a kijevi és harkovi katonai vezetési központokat.

ukrajna, háború

Orosz katonai tankok és páncélozott járművek nyomulnak előre az ukrajnai Donyeckben 2022. február 24-én (Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

Mindeközben válságtanácskozást hívtak össze a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt, amelyet az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezett. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai akcióját, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

A magyar honvédelem is felkészül

Itthon a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a kialakult helyzetről.

 „NATO-katonák nem mennek ukrán területre, és ugyanígy nyilatkozott katonáiról az Egyesült Államok. Ezt a kérdést az ukránoknak és az oroszoknak kell megoldaniuk. Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megőrzését, de a magyar honvédségnek kész kell lennie az események esetleges eszkalálódására” – közölte az ATV adásában, hozzátéve, hogy békés úton kell rendezni a helyzetet, és csakis tárgyalva lehet eredményt elérni, de nem várhatjuk tétlenül, hogy a helyzet békés úton rendeződik.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a honvédségnek fel kell készülnie a határon esetleg átmenekülő ukrán állampolgárok befogadására. 
Ennek előkészületeit és módját mer megszervezték.

Akár több tízezer menekült befogadására is készen kell állni

– mondta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter továbbá elmondta, hogy növelik a térség katonai biztonságát, katonai erőket telepítenek: felderítőket, előkészítő erőket, harcoló kötelékeket, kiszolgáló és biztosító erőket. Megerősítik a légtér védelmét is, helikopterekkel és vadászgépekkel. Szeretnék, ha a Magyarországon élő emberek biztonságban éreznék magukat. 

(Infostart)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top