nlc.hu
Aktuális

Amerikai hírszerzés: az orosz hadsereg megkapta a parancsot Ukrajna lerohanására

Az amerikai hírszerzés szerint az orosz hadsereg megkapta a parancsot Ukrajna lerohanására

Az amerikaiak szerint Putyin meghozta a döntést Ukrajna lerohanásáról.

Az Egyesült Államok hírszerzésének információi szerint az orosz haderő parancsnokai megkapták a parancsot, hogy kezdjék meg Ukrajna lerohanását, a katonai vezetők konkrét terveket készítenek egységeik manőverezésére a frontvonalban – mondta egy amerikai tisztviselő a CBS Newsnak.

Mindez nem jelenti azt, hogy az orosz invázió biztosra vehető, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök még mindig megváltoztathatja a parancsokat, ha meggondolja magát.

Vasúti szerelvényekre helyezett orosz harcjármûvek a Krím-félszigeten lévõ Bahcsiszarajban

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép vasúti szerelvényekre helyezett harcjárművekről a Krím-félszigeten lévő Bahcsiszarajban 2022. február 15-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Ukrajna és Oroszország között hetek óta pattanásig feszült a helyzet. Miközben Moszkva folyamatosan azt kommunikálja, hogy a békés megoldást keresik, Joe Biden amerikai elnök pénteken arról beszélt, „meg van győződve” arról, hogy Putyin meghozta a döntést Ukrajna lerohanásáról. Szerinte az orosz erők a következő napokban szándékoznak támadást indítani.

Oroszország nagyjából 150 ezer katonát, harci repülőgépet és felszerelést összpontosított Ukrajna három oldalán, Fehéroroszországban pedig folytatódnak a 30 ezer orosz katonával közös hadgyakorlatok, amelyeknek a hétvégén kellett volna befejeződniük.

Az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn brüsszeli tanácsülésükön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top