nlc.hu
Aktuális

Ügyvédek fogtak össze az ukrán menekültekért

Pénzadományt és jogi segítséget ajánlott fel a menekülteknek az ügyvédi kamara

Összefogást hirdetett a menekültekért a Magyar Ügyvédi Kamara is. A szervezet összesen 30 millió forint összegű támogatást nyújt a hazánkban működő országos segélyszervezeteknek az ukrán-orosz háború elől menekülő rászorulók megsegítésére. A felajánlás mellett ingyenes jogi tanácsadással is szeretnének segíteni a bajba jutott családoknak.
Ukrajnából érkező menekültek

A Magyar Ügyvédi Kamara az európai nemzeti ügyvédi kamarákkal együtt kiáll amellett, hogy minden államnak tiszteletben kell tartania az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás egyetemes értékeit. Az ügyvédség szolidaritását fejezi ki, és igyekszik segítséget nyújtani mindazoknak, akik erre rászorulnak. A pénzbeli és tárgyi adományokon túl jogi segítségnyújtást is biztosít tagjain keresztül, és üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely enyhítheti a kialakult állapot következményeit – áll a szervezet közleményében.

Az ügyvédi kamarákhoz eljutott jelzések alapján a magyar-ukrán határ közelében elszállásolt menekültek súlyos ellátási hiányokkal küzdenek, ezért, a nagy összegű felajánlás mellett, célzottan is szeretnének segítséget nyújtani.

A teljes magyar ügyvédség közreműködésével adománygyűjtést hirdetnek, 2022. március 4-én, pénteken, 16 óráig, a Budapesti Ügyvédi Kamara főépületében (1055 Budapest, Szalay utca 7.) várnak:

  • tartós élelmiszereket (pl. konzerv, cukor, liszt, olaj, tápszer, keksz, tésztát, nem romlandó édességet, mézet, lekvárt, tartós tejet),
  • tisztálkodószereket (pl. fogkrém, szappan, tusfürdő, pelenka, sampon, cumisüveg, nedves törlőkendő),
  • gyógyszereket (pl. vitamin, láz- és fájdalomcsillapító),
  • valamint ágyneműt, hálózsákot. A felajánlásokat – a segélyszervezetekkel összefogva – közvetlenül a rászorulókhoz fogják eljuttatni.

“Bízunk abban, hogy kezdeményezésünk segítő kezekre talál, és a megmozdulás sikerre vezet, mely esetben a gyűjtést a következő hetekben is folytatjuk.” – mondta dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Az ügyvédség tájékoztatása alapján számos megkeresés érkezik hozzájuk az ukrán-orosz háborús helyzet elől Magyarországra menekülők ügyeinek intézésével kapcsolatban. Ezért olyan jogászok jelentkezését is várják, akik beszélik az ukrán vagy az orosz nyelvet, van tapasztalatuk menekültügyi eljárások intézésében, szeretnének a rászorulóknak nyelv- és szaktudásukkal segítséget nyújtani. Jelentkezni az ukrajna@bpbar.hu e-mail címen lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top