nlc.hu
Aktuális

Hétfőn megszólalnak a „légvédelmi szirénák”

Ne ijedj meg! Hétfőn pár másodpercre megszólalnak a „légvédelmi szirénák”

Nem akarnak pánikot kelteni, ezért csak csökkentett üzemmódban tesztelik a a légvédelmi szirénákra emlékeztető MoLaRi-rendszert hétfőn 11 órakor.

Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmarad a magyarországi MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbája, de a köznyelvben csak légvédelmi szirénaként emlegetett rendszer egy rövidebb és csendesebb „morgatópróbájára” sor kerül.

A katasztrófavédelem közlése szerint így

március 7-én, hétfőn 11 órakor a szirénák csak néhány másodpercig működnek csökkentett, „morgató” üzemmódban.

A MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer) egyik állomása a Veszprém megyei városban, a Nitrogénmûvek Zrt. gyártelepétõl néhány kilométerre.

A MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer) egyik állomása Várpalotán, a Nitrogénművek Zrt. gyártelepétől néhány kilométerre (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!

Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés, a „morgatópróba” jelzés, amelyet az alábbi videón vagy itt tudsz meghallgatni. 

A próba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig – 6 másodperces időtartamban – mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik be. Ezután jön a záró szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége!”.

A naptár szerint a tájékoztató-riasztó rendszer hangos, teljes körű próbája csak szeptember 5-én várható, addig csak csökkentek próbák lesznek.

A MoLaRi-rendszer

A Monitoring és Lakossági Riasztó-rendszer (MoLaRi) a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként, minden hónap első hétfőjén tesztelik.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek (itt a részletes lista).

A MoLaRi rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top