nlc.hu
Aktuális
Zelenszkij kész a párbeszédre

Zelenszkij kész a párbeszédre, ez elhozhatná a háború végét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újra párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az ABC News-nak adott interjújában kiemelte, Ukrajna kész tárgyalni és kompromisszumokat keresni, de nem hajlandó kapitulálni – írja az Interfax ukrán hírügynökség.

Mindenekelőtt kész vagyok a párbeszédre, de nem állunk készen a megadásra

– mondta Zelenszkij az ABC News amerikai televíziós csatornának adott interjújában, hozzátéve:

„Mert ez nem rólam szól, hanem azokról az emberekről, akik megválasztottak. Ami a NATO-t illeti, elvesztettem az érdeklődésemet a kérdés iránt, miután rájöttünk, hogy a NATO nem kész befogadni Ukrajnát. A szövetség fél az ellentmondásos dolgoktól és az Orosz Föderációval való konfrontációtól” 

Zelenszkij, Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszél a parlamenti képviselőkhöz az alsóházban az ukrajnai helyzetről. március nyolcadikán. (Fotó: Getty Images)

Az ukrán elnök egyértelművé tette, hogy:

  • Ukrajna kész-e eleget tenni az Oroszországi Föderáció tűzszüneti követeléseinek:
  • Megváltoztatni az alkotmányt és megtagadni a NATO-csatlakozást
  • Elismerni a Krímet orosznak, elismerni az úgynevezett LPR/DPR függetlenségét.

Megjegyezte azt is, hogy Ukrajna nem akar olyan ország lenni, amely “térden állva könyörög valamiért, és mi nem leszünk ilyen ország, én nem akarok ilyen elnök lenni”.

„Én a biztonsági garanciákról beszélek. Úgy gondolom, hogy az ideiglenesen megszállt területekkel és az el nem ismert köztársaságokkal kapcsolatos pontokban, amelyeket az Orosz Föderáción kívül senki sem ismer el, tudunk tárgyalni és kompromisszumot találni” – mondta Zelenszkij. Ugyanakkor szóvá tette azt is, hogy a kulcskérdés az, hogy ezeken a területeken hogyan fognak élni azok az emberek, akik Ukrajna részévé akarnak válni.

„Amit tenni kell, az az, hogy Putyinnak el kell kezdenie párbeszédet folytatni, ahelyett, hogy egy oxigén nélküli információs buborékban él. Szerintem éppen ebben a helyzetben van” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top