nlc.hu
Aktuális

Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalint választották meg köztársasági elnöknek

Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint az Országgyűlés csütörtökön.

Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke, miután az érvényes és eredményes szavazáson 137 voksot kapott a kormánypártok köztársaságielnök-jelöltjeként.

A szavazásban 195 képviselő vett részt, az urnában 193 szavazat volt. Érvénytelen szavazat 5 darab, az érvényesek száma 188 darab. Novák Katalinra 137 képviselő szavazott, Róna Péterre pedig 51 szavazat érkezett – írja a hvg.hu.

Novák Katalin

Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Blikk szerint Novák Katalin a családjával érkezett a parlamentbe, közös képet is posztolt.

Hamarosan kezdődik a köztársasági elnök választása. Sokat jelent számomra, hogy a családom most is velem van

– olvasható a politikus bejegyzésében.

Az MTI azt írja, Novák lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után. Novák Katalin a rendszerváltás utáni Magyarország első női államfője, aki az eddigi legfiatalabb köztársasági elnök is egyben, ugyanis mindössze 44 évesen lett a legmagasabb magyar közjogi méltóság – derítette ki az Index. Novák Katalint tavaly december végén kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy legyen a Fidesz–KDNP jelöltje, miután Áder János köztársasági elnök mandátuma május 10-én lejár. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top