nlc.hu
Aktuális

Magyar kutató kisbolygó-felfedezése

Tudományos szenzáció: magyar kutató fedezett fel egy kisbolygót

Péntek este a Földtől 100 ezer km-re vette észre a tudós a kisbolygót az égbolton.
csillagász

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében. A becsapódás előtt 2 órával fedezte fel az aszteroidát egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián – számolt be az RTL Híradó.

Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy ilyen égitestet. Az előző négyet Amerikából jelezték (akkor valamennyi esetben szárazföld felett történt a robbanás, az azokból visszamaradt kőzetdarabokat megtalálták). Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént, így ez igazi tudományos szenzációnak számít.

A Naprendszerben keringett, millió-tízmillió-százmillió év óta, ezt nem tudjuk pontosan. Körülbelül 4 év volt a keringési ideje” – mondta el a felfedezője, Sárneczky Krisztián. A kisbolygó most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek már általában a légkörben felrobbannak.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top