Magyarország kúl

Csodálatos videót készített az éjszakai égboltról egy magyar amatőr csillagász

Borovszky Péter egészen Namíbiáig utazott, hogy elkészíthesse a páratlan felvételt.

Nem mindennapi videót tett közzé a déli égboltról a Csillagászat.hu. A felvételt egy magyar amatőr csillagász készítette Namíbiában.
 
„A namíbiai májusban európai amatőr csillagászok keresik fel a csillagászati megfigyelésekre felkészült asztrofarmokat, amelyek kiváló csillagos eget és ellátást kínálnak a fényszennyezett kontinensről érkezőknek. Évről évre magyar asztrofotósok is visszatérnek ide, én is egy ilyen csapat tagjaként jártam a csodálatos déli ég alatt”
– írja a videót készítő Borovszky Péter.

Az amatőr csillagász idén májusban forgatta a videót, amelynek elkészítéséhez közönséges fotóállványt és egy olyan kiegészítőt használt, amely „hozzávetőlegesen csillagidővel forgatta a kamerát, így jött létre a balról jobbra történő svenkelés”.
 
Az egész éjszakát felölelő felvételen a Tejutat, pontosabban annak legfényesebb részét, a Sagittarius vidékét is láthatjuk. A képmező felső részén a híres sötét köd, a Szeneszsák, közelében pedig a Dél Keresztje látható. „A felvétel első felében feltűnő fényes »csillag« a Jupiter, amely hazánkból is látható, azonban rendkívül alacsonyan, déli irányban. A felvétel közepén, a Tejút alatt feltűnő két halvány felhő nem más, mint galaxisunk két kísérője, a Nagy- és a Kis Magellán-felhő. További érdekesség, hogy az éjszaka második felében feltűnik a zöldes színű légkörfény” – sorolja az amatőr csillagász.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top