nlc.hu
Aktuális

Aggódik a NATO főtitkára

NATO-főtitkár: Vegyi fegyvert vethetnek be az oroszok

Jens Stoltenberg szerint nem zárható ki, hogy Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi Ukrajnában.

Nyomatékosan figyelmeztette Oroszországot a NATO-főtitkár, hogy merje támadni Ukrajnát tömegpusztító fegyverekkel. Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak beszélt arról, hogy Moszkva “abszurd állításokat” tett vegyi és biológiai fegyverek előállítására szolgáló ukrajnai laboratóriumokról, és „most, hogy ezek a hamis állítások elhangzottak, ébernek kell lennünk, mert lehetséges, hogy a hazugságok leple alatt éppen Oroszország tervezhet műveleteket vegyi fegyverekkel“.

Kadaga, 2022. március 8.Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár szlovák katonákkal beszél az Adazi katonai támaszponton, ahol a NATO több nemzetiségű harccsoportja állomásozik a lettországi Kadagában 2022. március 8-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.MTI/AP/Roman Koksarov

Kadaga, 2022. március 8.
Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár szlovák katonákkal beszél az Adazi katonai támaszponton, ahol a NATO több nemzetiségű harccsoportja állomásozik a lettországi Kadagában 2022. március 8-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/AP/Roman Koksarov

Rámutatott, háborús bűncselekmény lenne, ha Oroszország vegyi fegyvereket is bevetne Ukrajna ellen. Hozzátette, hogy a Kreml „hamis ürügyeket talál ki, hogy megpróbálja igazolni a megmagyarázhatatlant“.
    
Jens Stoltenberg ismét felszólította a moszkvai vezetést, hogy állítsa le az ukrajnai inváziót. Mint mondta, üzenete Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „világos: vessen véget ennek a háborúnak, vonja vissza összes csapatát és kötelezze el magát a diplomácia mellett“.
    
Hozzátette, hogy az eddiginél is durvább erőszaktól tart. „Ukrajna népe bátran és elszántan ellenáll az inváziónak, de a következő napok valószínűleg még nagyobb megpróbáltatásokat hoznak” – mondta.
   
 A NATO főtitkára ismét kizárta a szövetség beavatkozását az ukrajnai háborúba.

A NATO védelmi szövetség, nem keresi a bajt, nem akar összecsapni Oroszországgal.

Ezért egy NATO-által felügyelt ukrajnai repüléstilalmi övezetről sem lehet szó, mert az az orosz inváziós erők megtámadását, “közvetlen konfrontációt” jelentene.
    
Ugyanakkor – fejtette ki Jens Stoltenberg – a szövetség megerősíti katonai jelenlétét a keleti szárnyán, és történetében először aktiválta az úgynevezett reagáló erejét (NRF, a szövetség többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje), aminek révén 130 repülőgépet és több mint 200 hajót helyeztek magas készültségbe. Mindezt „tovább folytatjuk, hogy megvédjük szövetségeseinket” – jelentette ki a NATO főtitkára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top