nlc.hu
Aktuális

Vegyi fegyvernek minősülő szerek az ELTE laborjában

Vegyi fegyvernek minősülő szereket találtak az ELTE TTK-n

A rendőrség nyomozást indított az ügyben.
vegyifegyver

Vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak az ELTE egyik laboratóriumában – értesült az RTL Híradó. Közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le a hatóságok az ELTE Természettudományi Karán. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédség szakemberei kedden este vonultak ki a helyszínre, ahol szarint, mustárgázt, illetve tabunt találtak több tucat fiolában.

Az ELTE nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ezekről az életveszélyes anyagokról van szó, csak azt írták: a kutatók régi címkéjű, eredetileg veszélyesnek számító, ám mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerre bukkantak. Haladéktalanul értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztosították a helyszínt, a talált anyagmaradványokat pedig elszállították bevizsgálásra és megsemmisítésre. Az eset során az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozást indított az ügyben.

A felsorolt szerek az RTL Híradónak nyilatkozó Kis-Benedek József szerint már a vegyi fegyver kategóriába tartoznak. „Gyors és nem barátságos halált okoz” – mondta el róluk a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint hasonló idegmérgeket vetettek be többek között Irakban is.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top