nlc.hu
Aktuális

A sugárzás növekedése Csernobilban

Nőhet a sugárzás a csernobili atomerőmű környékén

Baj van a mérőrendszerrel.

Nőtt a sugárzási szint növekedésének kockázata a csernobili atomerőmű körül, mivel a sugárzás ellenőrzésére szolgáló rendszerek nem működnek  – közölte az Energoatom ukrán állami atomvállalat a brit Sky News szerint. A portfolio.hu szemléje szerint az ukrán állami atomvállalat arra figyelmeztetett, hogy „emelkedhet” a csernobili erőmű körül a sugárzás szintje, mivel a sugárzás ellenőrzésére szolgáló rendszerek nem működnek.

„Nincsenek adatok a zárt zóna környezetének sugárszennyezettségének jelenlegi állapotáról, ami lehetetlenné teszi, hogy megfelelően reagáljunk a veszélyekre” – áll a vállalat közleményében.

a csernobili erőmű madártávlatból

A csernobili atomerőmű madártávlatból / Fotó: Profimedia

A csernobili erőművet, melynek nevét az 1986-os nukleáris baleset után megjegyezte a világ, február 24-én, az orosz-ukrán háború kezdetekor vették át az orosz erők. Alig néhány nappal később a Kreml erői megtámadták a délkeleti Enerhodar városában fekvő Zaporizzsjai atomerőművet, és hatalmas tüzet okoztak.

Radioaktív katasztrófa esetén ezek a helyes teendők Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top