nlc.hu
Aktuális

Vitézy Dávid: „A tömegközlekedés nem hajléktalanszálló”

Vitézy Dávid: „A tömegközlekedés nem hajléktalanszálló”

Facebookon fejtette ki a véleményét arról, hogy egy budapesti villamosvezető lezavart egy hajléktalan férfit a járművéről.

Ahogyan arról mi is írtunk, szombaton délután a 19-es villamos vezetője lezavarta a Bécsi út felé haladó járművön utazó hajléktalan embert. Egy szemtanú szerint a villamos vezetője rögtön agresszívan lépett fel, nem normális hangnemben kérte meg a férfit, hogy szálljon le.

Vitézy Dávid

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója beszél a H5-ös szentendrei HÉV-vonal és a végállomás megújulásáról tartott sajtótájékoztatón a szentendrei HÉV-végállomáson 2021. június 9-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, és Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója egy Facebook-posztban foglalta össze a véleményét. Többek között leírta, hogy az, hogy mindenkinek legyen otthona és fedél a feje fölött, alapvető emberi szükséglet és jog, és hajléktalanság alapvetően szociális probléma, nem rendészeti. Hozzátette, hogy 

a tömegközlekedés nem melegedő, nem hajléktalanszálló

Véleménye szerint, mindannyiunk közös érdeke az, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályai a tömegközlekedési járműveken is érvényesüljenek, aminek “része az is, hogy messziről bűzlő, a környezetüket beszennyező utasok ugyanúgy ne utazzanak, ahogy hangoskodó, hangosan zenét hallgató, másokat zaklató vagy erőszakos utasok se.”

Hozzátette,  mindennapos probléma, hogy a közvetlen erőszaktól vagy más retorzióktól félve a tömegközlekedési dolgozók szemet hunynak az előbbi pontban sorolt problémák fölött, mintsem az, hogy a járművezetők vagy jegyellenőrök aránytalanul szigorúan lépnének fel. “Egy ilyen helyzetben nagyon vékony a határozott és a fölényeskedő stílus közötti határvonal, de általánosságban leginkább köszönetet érdemelnek azok a dolgozók, akik próbálják az utazási szabályokban szereplő rendet betartatni a tömegközlekedési járműveken” – zárta sorait. 

(via Blikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top