nlc.hu
Aktuális

Börtön jár a korrupt közterület-felügyelőknek

Börtönre ítélték a filmesek által megvesztegetett közterület-felügyelőket

Kenőpénzért cserébe elnézték a filmes stáboknak, hogy a lefoglalt területen túl is terjeszkedjenek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség szerint két közterület-felügyelő megszegte a hivatali kötelességét, amikor jogtalan előnyért cserébe korrupciós bűncselekményeket követtek el. Első fokon végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte őket a bíróság. A vádirat több mint húsz korrupciós bűncselekményt és többrendbeli hivatali visszaélést hozott fel ellenük. Az ügynek összesen tizenhárom vádlottja volt – írja a 24.hu.

filmforgatás

Megengedőbbek voltak a filmesekkel, pénzt kaptak érte (fotó: Getty Images)

A vesztegető vádlottak egyike 2018-ban egy szervizcég ügyvezetőjeként szerzett közterület-használati engedélyeket. A filmforgatásokon gyakran felmerült, hogy a forgatásra, parkolásra és területfoglalásra nem, vagy nem csak az engedélyezett helyeken került sor, de idő hiányában újabb engedélyek beszerzésére már nem került sor. Emiatt a cégvezető megegyezett két közterület-felügyelővel, hogy amennyiben az előzetesen lefoglalt területen túlterjeszkednek, jogtalan előnyért cserébe biztosítják nekik azt, hogy bírságolásra ne kerüljön sor és a filmforgatás zavartalanul megtörténhessen. A cégvezető vádlott megbízói erről nem szereztek tudomást. A közterület-felügyelők alkalmanként 25-40 ezer forintot tehettek zsebre. A nyomozó ügyészség indítványa alapján a két közterület-felügyelőt a bíróság 5 év, illetve 4 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 1–1 millió forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá mindkettőjüket véglegesen eltiltotta a közterület-felügyelői tevékenységtől. A cégvezetőre két év börtönbüntetést szabtak ki. Egy vádlottat felmentettek, a többieket felfüggesztett szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top