nlc.hu
Aktuális

Földrengés Bosznia-Hercegovinában

Halottja is van a nagy erejű boszniai földrengésnek

5,7-es erősségű földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát pénteken késő este. Egy ember meghalt, többen megsérültek.

Ljubinje településtől 14 kilométerre volt északkeletre volt a földrengés epicentruma, fészke pedig 5 kilométeres mélységben – derül ki az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) adataiból.

A Mostartól délre fekvő Stolac városban szikla zuhant egy lakóházra, emiatt egy 28 éves nő súlyosan megsérült és a kórházban meghalt.

Földrengés okozta károk Mostarban (Fotó: Zeljko Milicevic/Anadolu Agency via Getty Images)

Földrengés okozta károk Mostarban (Fotó: Zeljko Milicevic/Anadolu Agency via Getty Images)

A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett, tudósítók beszámolói szerint Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából 20 másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengés is érezhető volt.

A Balkán-félszigeten gyakran előfordulnak földrengések. Horvátország középső részét 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Ugyancsak komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top