nlc.hu
Aktuális
Amy N. Bauernschmidt lett a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozó parancsnoka

Először lett női parancsnoka az amerikai haditengerészet egyik repülőgép-hordozójának

Az 51 éves Amy N. Bauernschmidt igazán kivételes pozíciót tölt be az amerikai haditengerészetnél.

Amy N. Bauernschmidt ezredes lett az amerikai haditengerészet egyik repülőgép-hordozójának, a USS Abraham Lincolnnak parancsnoka. Ő az első nő, aki ilyen tisztet tölt be. A 97 000 tonnás, 333 méter hosszú, Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó fedélzetén mintegy 5000 ember dolgozik és több mint 60 repülőgépet szállít, többek között F–35C lopakodó vadászgépeket, a haditengerészeti repülés legfejlettebb harci gépeit, írja az Index.

Bauernschmidt Milwaukee-ban nőtt fel, amikor tovább kellett tanulni, a matematika és a természettudományok iránti erős érdeklődése és a víz iránti szeretete miatt a tengerészmérnöki szak mellett döntött. Amikor megérkezett az annapolisi Haditengerészeti Akadémiára, még a gondolata sem merült fel annak, hogy ő lesz az első nő, aki egy repülőgép-hordozót fog irányítani, már csak azért sem, mert 1993 novemberében – hat hónappal a diplomájának megszerzése előtt – fogadták el a törvényt, amely lehetővé tette, hogy nők is szolgálhassanak az amerikai haditengerészet hadihajóin.

Amy N. Bauernschmidt

Amy N. Bauernschmidt (Fotó: Wikimedia Commons)

Amy N. Bauernschmidt ezután folyamatosan bővítette tudását és gyalogolt felfelé a ranglétrán, így lett 2016-ban ő a parancsnokság második tisztje, azaz a végrehajtó tiszt a USS Lincoln fedélzetén. „Fenomenális karriert futottam be, ahol hihetetlen lehetőségeket kaptam. Néha egy olyan helyzetben vagy munkakörben tanulsz a legtöbbet és fejlődsz a legtöbbet, ahol nem akartál lenni vagy nem akartál dolgozni.” Hozzátette, a haditengerészetnél a nőknek még mindig sok kihívással kell szembenézniük. 2021 végén a haditengerészet 342 fős aktív állományának 20 százaléka volt nő, a 3075 tisztnek pedig mindössze 13 százaléka nő.

Bauernschmidt szerint a haditengerészet egész közösségének támogatása döntő fontosságú volt abban, hogy feljusson a világ egyik legnagyobb hadihajójának hídjára.

Számomra minden kihívás leküzdése a felelősségvállalással kezdődik. Ismerd meg a munkádat, és mindennap a legjobb tudásod szerint végezd azt. A vezetés nehéz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top