nlc.hu
Aktuális

20 évet ült börtönben Sigenobu Fuszako

20 év után kiszabadult a “terror császárnője”

Most kért bocsánatot a tetteiért.

Húsz év után kiszabadult a börtönből a japán Vörös Hadsereg nevű szélsőbaloldali terrorszervezet alapítója, Sigenobu Fuszako, miután letöltötte 20 éves börtönbüntetését. Az egykor “vörös királynőként”, illetve a “terror császárnőjeként” ismert asszony most 76 éves.

Fuszako

Fuszako a letartóztatásakor – Fotó: noboru hashimoto/Corbis via Getty Images

… és most, 20 évvel később:

Sigenobu fekete autóval hagyta el a tokiói börtönt, lánya kíséretében. Körülbelül 30 híve volt jelen, aki “Szeretjük Fuszakót” feliratú transzparenssel várta, és nagyjából száz újságíró is megjelent. A nő az újságírók jelenlétében bocsánatot kért tetteiért. “Fél évszázad telt el, de a harcunk – főként a túszejtések – ártatlanoknak okozott szenvedést” – mondta.

Sigenobu Fuszako 1969-ben alapította a japán Vörös Hadsereget. A csoport meghirdetett célja az volt, hogy nagy horderejű terrorcselekményekkel “szocialista világforradalmat” idézzen elő. A “terror császárnője” 2000-ben került börtönbe hazájában, ahová titokban tért vissza, miután 30 évig a Közel-Keleten élt.

A szélsőbaloldali eszméket hirdető nőt 2006-ban 20 év börtönbüntetésre ítélték, mert túszejtő akciót szervezett Franciaország hollandiai nagykövetsége ellen, még 1974-ben. A hágai diplomáciai képviseleten a nagykövetet, valamint 10 további diplomatát tartottak fogva mintegy 100 órán keresztül. Az akció azzal ért véget, hogy Franciaország elengedte a japán Vörös Hadsereg egyik terroristáját. Bár Sigenobu közvetlenül nem vett részt a támadásban, a bíróság bizonyítottnak látta, hogy ő állt mögötte.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top